Foto: Shutterstock

Dažādu iemeslu dēļ Latvijā, līdzīgi kā citur pasaulē, jau vairākus mēnešus trūkst antibiotikas. Tas varētu mudināt šajā farmācijas nozares segmentā ienākt jaunus spēlētājus. Tomēr antibiotiku ražošana ir dārgs un laikietilpīgs process, "Delfi Bizness" atzīst Latvijas lielie farmācijas koncerni – "Grindeks" un "Olainfarm". Šobrīd antibiotiskos medikamentus sācis ražot "Grindeks" meitasuzņēmums "Kalceks", bet "Olainfarm" to varētu apsvērt, ja tā būtu viena no valsts prioritātēm.

Tikai slimnīcām
"Kalceks" ražo antibiotikas pneimonijas, vēdera dobuma infekciju, meningīta un citu bakteriālo infekciju ārstēšanai, tiesa, uzņēmums tās ražo slimnīcām. Lēmumu par slimnīcām paredzētu antibiotisko medikamentu ražošanu uzņēmums pieņēma 2019. gadā, "Delfi Bizness" stāsta farmācijas uzņēmumā "Grindeks". Pirmie produkti pie pacientiem slimnīcās nonāks tuvākajos mēnešos (pirmā pusgada laikā). Vēl trīs antibiotiskie medikamenti ir reģistrācijas procesā.


"Grindeks" norāda, ka antibiotiku izstrādei ir sava specifika un jaunu zāļu radīšanas process prasa finansiālos ieguldījumus vairāku simtu miljonu eiro apmērā . Plašais, bet ne vienmēr pamatotais antibiotiku pielietojums rada mikrobu ātru pielāgošanos un var visai ātri veidot nejūtību pret jauno antibiotisko preparātu. Tāpēc jaunu antibiotiku radīšana ir saistīta ar ļoti augstu risku, ka ieguldījums ne tikai nedos klīnisko rezultātu, bet radīs arī lielus zaudējumus ražotājam, sacīja uzņēmumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!