Foto: Publicitātes foto

Šā gada 15. novembrī valdība ir apstiprinājusi 7,9 miljonus eiro kompensāciju VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) par valsts publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras uzturēšanu un tās izmantošanu dzelzceļa pasažieru pārvadājumiem. Finansējums piešķirts no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Saskaņā ar normatīvo regulējumu valsts budžetā paredzēts finansējums dzelzceļa infrastruktūras nodrošinātāja izdevumu segšanai, kuri saistīti ar pasažieru pārvadāšanu. Vienlaikus valsts publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras uzturēšanas un izmantošanas izmaksas ir augstākas, nekā budžetā šim paredzētais finansējums, tāpēc katru gadu valdībā risina jautājumu par finansējuma piešķiršanu kārtējā gada ietvaros, tostarp no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Arī 2022. gadā nepieciešamais valsts finansējums izmaksu segšanai pilnā apmērā nav ieplānots un VAS "Latvijas dzelzceļš" ir jāpiešķir papildu līdzekļi.

2022. gadā valsts budžetā ir piešķirti 30,8 miljonu eiro, vienlaikus kopējās sabiedriskā transporta izmaksas pa dzelzceļu veido 38,1 miljonu eiro, līdz ar to pakalpojuma nodrošināšanai ir nepieciešams papildu finansējums 7,9 miljoni eiro apmērā. Piešķirtais finansējums segs izdevumus par sliežu ceļu saimniecības uzturēšanu, elektroapgādes ierīču un vilcienu kustības vadības automātiskās sistēmas tehnisko apkalpošanu, nekustamā īpašuma saimniecības uzturēšanu, vilcienu kustības organizēšanu, dzelzceļa infrastruktūras pārvaldīšanu un publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras attīstību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!