Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ministru kabinets ir atbalstījis Finanšu ministrijas izstrādāto “Ēnu ekonomikas ierobežošanas plānu 2021.-2022. gadam”; par plāna prioritātēm ir definētas prettiesisku līdzekļu iegūšanas aprites mazināšana un “aplokšņu algu” maksāšanas ierobežošana.

Plānā ietvertie pasākumi paredz atklātākas un caurskatāmākas uzņēmējdarbības vides veidošanu, dažādu reģistru pilnveidošanu un iespēju paplašināšanu savstarpējā datu apmaiņā un izmantošanā gan nodokļu administrēšanas pasākumiem, gan iestāžu veicamo uzdevumu efektivizācijai. Tāpat tiks izvērtētas iespējas samazināt skaidras naudas apriti ekonomikā, kā vienu no ēnu ekonomiku veidojošiem faktoriem.

Plāns pēc Ēnu ekonomikas apkarošanas padomes lēmuma ir ticis papildināts ar jauniem ierosinātiem uzdevumiem un saskaņots ar iesaistītajām ministrijām un nevalstiskajām organizācijām.

Ņemot vērā mūsdienu mainīgo vidi, identificējot nodokļu nomaksas riskus un jaunus ēnu ekonomiku ietekmējošus faktorus, vienmēr pastāv iespēja īstenot pasākumus paralēli apstiprinātajam plānam, iekļaujot tos citos plānošanas dokumentos.

Ēnu ekonomikas ierobežošanas plānā ir ietverti konkrēti nozaru ministriju un tautsaimniecības nozaru asociāciju ekspertu priekšlikumi ar ēnu ekonomiku mazinošiem pasākumiem, kas īstenojami noteiktos termiņos, nozarēs, kurās ēnu ekonomikas īpatsvars ir būtiski augsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!