Foto: LETA
Valdība otrdien sēdē atbalstīja kopumā 84 907 eiro kompensācijas izmaksāšanu vairākiem lauksaimniecības dzīvnieku īpašniekiem par zaudējumiem, kas radušies Āfrikas cūku mēra (ĀCM) un putnu salmonelozes uzliesmojuma apkarošanas laikā, informēja Ministru kabinetā.

Atbilstoši Veterinārmedicīnas likumam epizootijas uzliesmojuma gadījumā dzīvnieku īpašniekam, ja tas ir izpildījis dzīvnieku veselības jomu reglamentējošajos normatīvos noteiktās prasības, ir tiesības saņemt zaudējumu kompensāciju par dzīvnieku novietņu dezinfekciju un par piespiedu kārtā nokautiem un iznīcinātiem dzīvniekiem.

Dzīvnieku īpašnieka AS "Latgales bekons" saimniecībā 2017. gada 14. jūlijā tika konstatēts Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojums, tāpēc tam nācās īstenot slimības kontroles un apkarošanas pasākumus - tīrīšanu, mazgāšanu un dezinfekciju. Pamatojoties uz normatīvajos aktos noteikto, dzīvnieku īpašniekam par tīrīšanas, mazgāšanas un dezinfekcijas procedūru, ja viņš pats to veic, tiek aprēķināta kompensācija atbilstoši izmaksām, bet ne lielākā mērā kā 4,27 eiro uz kvadrātmetru. Šajā gadījumā aprēķināta kompensācija 83 708 eiro apmērā.

Tāpat plānots izmaksāt kompensāciju 1198 eiro apmērā uzņēmumam SIA "Kalna Jurgāres" kā atlīdzību par zaudējumiem, kas radušies piespiedu kārtā nokaujot un iznīcinot dzīvniekus putnu salmonelozes uzliesmojuma un tās apkarošanas laikā.

Finanšu līdzekļus lauksaimniecības dzīvnieku īpašniekiem plānots piešķirt no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem". Kompensācijas izmaksās Lauku atbalsta dienests pēc tam, kad būs saņēmis naudas līdzekļus no attiecīgās valsts budžeta programmas.

Jau ziņots, ka ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014. gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Cilvēkam salmoneloze ir lipīga kuņģa-zarnu trakta infekcijas slimība, kuras simptomi parādās sešas līdz 72 stundas pēc inficēšanās. Tās biežākie simptomi ir slikta dūša, vemšana, krampji un sāpes vēderā, caureja, drudzis un galvassāpes. Infekcijas avots cilvēka salmonelozei var būt savvaļas dzīvnieki, mājdzīvnieki, kā arī cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!