Foto: DELFI

Valdība otrdien atbalstīja zemes kreditēšanas programmu lauksaimniekiem un pieteikumus finansējuma saņemšanai varēs iesniegt jau no nākamās pirmdienas,
pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

Zemkopības un Finanšu ministrijām gan vēl divu nedēļu laikā ir jāvienojas par programmā pieejamā atbalsta administrēšanu. Pašlaik plānots, ka programmu ieviesīs Lauku attīstības fonds, piesaistot VAS "Latvijas Hipotēku un zemes bankas" ("Hipotēku bankas") speciālistus.

Pieteikumus finansējumam zemnieki varēs iesniegt jau no nākamās pirmdienas un kopumā programmā būs pieejami 10 miljoni latu.

Bioloģiskās saimniecības "Kalnvaoti" īpašnieks Jānis Dzenis žurnālistiem gan pauda satraukumu par joprojām neskaidro programmas finansējuma administrēšanu. Pēc viņa domām, šobrīd ir daudz neskaidrību, kā reāli nauda tiks administrēta un kā tā nonāks pie zemniekiem. Dzenis uzsvēra, ka labāks modelis tomēr būtu, ja šos līdzekļus administrētu "Hipotēku banka", kā to tā ir darījusi jau iepriekš līdzīgu zemes kreditēšanas programmu laikā.

Jau ziņots, ka viens saimnieciskās darbības veicējs vai savstarpēji saistīti aizņēmēji varēs saņemt atbalstu ne vairāk kā 100 000 latu. Atbalsta summa nedrīkstēs pārsniegt 100% no iegādājamās zemes platības tirgus vērtības.

Iecerēts, ka aizdevuma termiņš būs līdz 20 gadiem un aizdevumi tiks izsniegti līdz 2013.gada 31.decembrim.

Ņemot vērā, ka lielas saimniecības ar stabiliem finanšu rādītājiem tiek kreditētas visai veiksmīgi, paredzētie aizdevumi galvenokārt būs orientēti uz mazām, vidēja lieluma saimniecībām un jauno lauksaimnieku saimniecībām, iepriekš skaidroja Zemkopības ministrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!