Foto: LETA

Ministru kabinets otrdien lēmis atļaut "Marguerite Gas" piederošās Latvijas dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") akcijas pārdot Japānas kompānijas "Marubeni" fondam "MM Infrastructure Investments Europe Limited", informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

"Marguerite Gas" pieder 29,06% "Conexus" akciju.

EM norādīja, ka "Conexus" ir vienīgais dabasgāzes pārvades sistēmas operators Latvijas teritorijā un šāda veida darījuma īstenošana ir iespējama tikai ar Ministru kabineta akceptu atbilstoši Enerģētikas likumā noteiktajai procedūrai, izvērtējot attiecīgā darījuma ietekmi uz nacionālajām interesēm.

Ministrijā atgādināja, ka "Conexus" bija jānodrošina, ka līdz 2020. gada 1. janvārim "Marguerite Gas" un Krievijas uzņēmums "Gazprom" pārdod sev piederošās "Conexus" akcijas. "Marguerite Gas" plānojis sev piederošās 29,06% "Conexus" akcijas pārdot Japānas kompānijai "Marubeni" fondam.

Joprojām nav zināms, vai un kuram investoram decembra beigās sev piederošās "Conexus" daļas izsolē pārdevis "Gazprom".

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) sertificējusi "Conexus" ar diviem nosacījumiem, kas uzņēmumam jāizpilda līdz 2019. gada beigām.

"Conexus" jānodrošina, ka Inčukalna pazemes gāzes krātuves autoruzraudzību no 2020. gada 1. janvāra īsteno komersants, kas nav tiešā vai netiešā veidā saistīts ar Krievijas "Gazprom" un tā saistītajiem komersantiem.

Savukārt otrs nosacījums paredz nodrošināt, ka no 2020. gada 1. janvāra "Gazprom" nav iespēju tieši vai netieši kontrolēt "Conexus", proti, Krievijas uzņēmumam jāpārdod sev piederošās akcijas.

Šī nosacījuma otra daļa paredz, ka līdz 2020.gada 1.janvārim "Conexus" jānovērš arī interešu konflikta riski, ko rada "Marguerite Gas" vienlaicīga dalība gan "Conexus", gan "Latvijas gāzē".

"Latvijas gāze" ir dabasgāzes tirgotājs, kam pieder arī sadales sistēmas operators AS "Gaso". Savukārt "Conexus" ir vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators Latvijā. Tas pārvalda Inčukalna pazemes gāzes krātuvi un maģistrālo dabasgāzes pārvades sistēmu, kas tieši savieno Latviju ar Krieviju, Lietuvu un Igauniju.

"Conexus" ir slēgta akciju sabiedrība. Kompānijas lielākais akcionārs ir "Augstsprieguma tīkls" (34,36%), kamēr "Gazprom" pieder 34,1%, bet "Marguerite Gas" – 29,06% akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!