Valdība otrdien, 11.jūlijā, iepazīsies ar apvienotās darba grupas izstrādāto piedāvājumu par "Latvenergo" un Igaunijas energokompānijas "Eesti Energia" sadarbību.
Priekšlikums paredz, ka iespējamā abu kompāniju sadarbības forma ir abu uzņēmumu saimnieciskās darbības un akciju apvienošana, lai tādējādi izveidotu pamatu jaunam uzņēmumam "Baltic Power Group", kura darbība aptvertu Latvijas, Igaunijas un citus enerģētikas tirgus.

"Baltic Power Group" organizatoriski tiek piedāvāts sadalīt četrās uzņēmējdarbības vienībās - ražošana, pārvade, sadale un piegāde, kā arī pārējā uzņēmējdarbība. Šo vienību vadītāji būs vadības grupas dalībnieki, un tādējādi viņi būs atbildīgi par visa uzņēmuma darbības rezultātiem. Minēto uzņēmējdarbības vienību administratīvos centrus tiek piedāvāts izvietot Tallinā un/vai Rīgā.

Ražošanas uzņēmējdarbības vienība veiks visas ar elektrības un siltuma ražošanu saistītās darbības, ko šobrīd veic vai kontrolē "Latvenergo" un "Eesti Energia", kā arī ar Igaunijas degakmens atradnēm saistītās darbības. Ražošanas uzņēmējdarbības vienības pienākumos ietilps arī elektroenerģijas realizācija vairumā.

Pārvades uzņēmējdarbības vienības funkcijās būs iekļautas visas ar elektroenerģijas pārvadi un pārvades tīklu uzturēšanu saistītās darbības, izmantojot 330 KV, 220 KV, 110 KV un atbilstošās apakšstacijas, ko šobrīd apsaimnieko "Latvenergo" un "Eesti Energia". Pārvades uzņēmējdarbības vienības funkcijās būs iekļautas arī pārvades sistēmas operatora funkcijas.

Sadales un piegādes uzņēmējdarbības vienības funkcijās ietilps visas ar sadali saistītās darbības, kas tiek veiktas, izmantojot šobrīd "Latvenergo" un "Eesti Energia" pārziņā esošos elektro un siltumtīklus, kā arī visas citas ar klientu apkalpošanu un enerģijas piegādi saistītās darbības.

Pārējās uzņēmējdarbības vienības funkcijās būs iekļauta visa pārējā uzņēmējdarbība, ko veic "Latvenergo" un "Eesti Energia", izņemot pakalpojumus, kas centralizēti tiks sniegti administratīvajā centrā.

Premjers Andris Bērziņš iepriekš prognozēja, ka nekādi saistoši lēmumi par energokompāniju apvienošanu 11.jūlija valdības sēdē pieņemti netiks. Tāpat Bērziņš pauda pārliecību, ka valdība otrdien nolems ar "Latvenergo" neveikt nekādas darbības, kamēr top zināms referenduma iznākums.

Premjers jau ir izdevis rīkojumu, atbilstoši kuram nolemts pagaidām neveikt nekādas darbības attiecībā uz "Latvenergo" restrukturizāciju un privatizāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!