Foto: DELFI

Lai arī Valsts kontrole (VK) mudināja valdību pasteigties ar tās iepriekšējā ieteikuma iedzīvināšanu labākas valsts interešu pārstāvniecības nodrošināšanai Ventspils brīvostā, valdība otrdien lēma palikt pie iepriekšējiem plāniem un iecerēto ostu pārvaldības modeli valdībā virzīt iepriekš noteiktajā termiņā – līdz 1.jūnijam.

Satiksmes ministrijas (SM) pārstāvis atgādināja, ka valdība pērn novembra beigās uzklausīja informatīvo ziņojumu par VK pārbaudē Ventspils brīvostā konstatēto un priekšlikumus konstatēto trūkumu novēršanai.

Valdība toreiz lēma, ka SM kopā ar Finanšu, Ekonomikas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju izvērtēs ostu pārvaldības modeļa maiņu. Nolemts arī, ka attiecīgi priekšlikumi iespējamajai modeļa maiņai valdībā jāvirza līdz 2012.gada 1.jūnijam.

Tomēr VK nebija mierā ar šādu valdības lēmumu, tāpēc atkārtoti vērsās SM. VK atkārtoti uzsvēra, ka tās ieskatā "valdības padotība ostā nav realizēta", tāpēc iestāde vēlreiz mudināja ieklausīties un īstenot tās ieteikumos.

SM pārstāvis valdības sēdē akcentēja, ka jautājums par ostu padotību ir "komplekss", un tas ir risināms kontekstā ar iecerēto ostu pārvaldības modeļa maiņu. Pie tā SM sadarbībā ar pārējām ministrijām patlaban strādā un varbūtējā modeļa maiņa tad tiktu attiecināta ne tikai uz Ventspils, bet arī Rīgas ostu.

Ņemot vērā, ka ministrijas patlaban strādā pie izmaiņām ostu pārvaldības modelī, valdībā piedāvāts VK sniegt tādu pašu atbildi kā uz iepriekšējo vēstuli pēc valdības pērnā gada novembra sēdes proti, atkārtoti norādīt, ka valdība strādā pie modeļa maiņas un iespējamie rsinājumi valdībā ir jāiesniedz līdz šā gada 1.jūnijam.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts gan piedāvāja paātrināt priekšlikumu izstrādi ostu pārvaldības modeļa maiņai. "Termiņš 1.jūnijs – tas ir pietiekami tālu," pauda ministrs. SM pārstāvis gan skeptiski vērtēja iespēju ātrāk nākt klajā ar šiem priekšlikumiem. Savukārt satiksmes ministrs Aivis Ronis piedāvāja valdībā kādu laiku pirms 1.jūnija iesniegt starpziņojumu par ostu pārvaldības modeļa maiņas izstrādes gaitu, kam arī valdība piekrita.

VK veica revīziju Ventspils brīvostas pārvaldē par laiku no 2009.gada 1.janvāra līdz 2010.gada 30.jūnijam, bet brīvostas darbības efektivitātes rādītāji vērtēti par laika posmu no 2008.gada 1.janvāra līdz 2010.gada 30.jūnijam.

Revīzijas rezultātā VK izstrādāja ieteikumus Ventspils pilsētas pašvaldībai un Ventspils brīvostas pārvaldei, kā arī to ieviešanas laika grafiku.
VK Ministru kabinetam ir norādījusi vairākus ieteikumus: izvērtēt grozījumus normatīvos saskaņā ar kuriem brīvostas pārvaldei jāveic brīvostas teritorijas pārvalde, precizēt brīvostas pārvaldes pārraudzības formu un saturu. Tāpat valdībai ieteikts organizēt Ventspils brīvostas pārvaldes darbības pārraudzību saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likumā noteikto, kā arī nodrošināt Ventspils brīvostas pārvaldes nolikuma izstrādi un apstiprināšanu, ņemot vērā nepieciešamību konkretizēt Ventspils brīvostas valdes amatpersonu iecelšanas kārtību.

Vēlāk VK arī vēstulē norādīja: lai nodrošinātu, ka Ventspils brīvostas pārvalde neatrodas ārpus vienotas, hierarhiskās valsts pārvaldes sistēmas, ir nepieciešams noteikt Ministru kabineta locekli, kurš ir atbildīgas par Ventspils brīvostas pārvaldes pārraudzību.

Tāpat akcentēts, ka Ventspils brīvostas pārvaldes nolikuma projekta redakcija nesatur brīvostas valdes locekļu pilnvaru termiņus un valdes amatpersonu ievēlēšanas (iecelšanas) un atcelšanas nosacījumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!