Foto: F64

Otrdien, 19. aprīlī, valdība plāno pieņemt lēmumu par turpmāko rīcību ar SIA "Lattelecom" un SIA "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) kapitāla daļām, liecina Ministru kabineta (MK) dienas kārtība.

MK vērtēs iespēju uzņēmumus apvienot vai arī saglabāt pašreizējo situāciju. Abos variantos plānots saglabāt valsts kontroli pār uzņēmumu daļām.

Iepriekš bažas par abu uzņēmumu apvienošanu pauda Konkurences padomes (KP) vadītāja Skaidrīte Ābrama. Viņa LTV raidījumā "Rīta panorāma" skaidroja, ka abu kompāniju apvienošana varētu negatīvi ietekmēt pakalpojumu kvalitāti un cenas.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) iepriekš norādīja, ka Latvijas valstij, iegādājoties visas Zviedru koncernam "TeliaSonera" piederošās LMT un "Lattelecom" daļas, tas izmaksātu daudz vairāk nekā nacionālās aviokompānijas "airBaltic" pārņemšana. Viņaprāt, Latvijai nebūtu jāatpērk LMT "Lattelecom" daļas. Savukārt finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) paudusi uzskatu, ka uzņēmumi jāapvieno.

LMT prezidents Juris Binde iepriekš vērsa uzmanību, ka, apvienojot uzņēmumus vienā, tā konkurence ciestu. Tikmēr "Lattelecom" vadītājs Juris Gulbis piedāvāja LMT un "Lattelecom" integrācijas priekšlikumu, veicot izmaiņas uzņēmumu dalībnieku struktūrā. Viņa priekšlikums paredzēja, ka "Lattelecom" varētu atpirkt 100% LMT daļas, tādējādi LMT kļūtu par "Lattelecom" meitas uzņēmumu.

Jau vēstīts, ka pagājušā gada 20. novembrī tika saņemts abu uzņēmumu apvienošanas piedāvājums no Skandināvijas telekomunikāciju uzņēmuma "TeliaSonera", un līdz šā gada 22. janvārim uzņēmums gaidīja Latvijas valdības atbildi. Tomēr tika izlemts, ka par turpmāko rīcību ar LMT un "Lattelecom" valsts kapitāldaļām lems jaunā, Māra Kučinska (ZZS) vadītā valdība.

Ziņots, ka par to, kas jādara ar valstij piederošajām kapitāldaļām abos uzņēmumos, spriež ministru darba grupa, kuru vada ekonomikas ministrs.

Latvijas valstij ar Privatizācijas aģentūras starpniecību pieder 51% "Lattelecom" daļu, bet pārējo īpašniece ir "TeliaSonera". Savukārt LMT īpašnieki ir Latvijas valsts (5%), "Lattelecom" (23%), Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (23%) un "TeliaSonera" (49%).

"TeliaSonera" lielākais īpašnieks ir Zviedrijas valdība (37%), kam seko Somija (13%). Pārējās akcijas pieder mazākiem investoriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!