Foto: LETA
Trešdien vakarā pēc vairāk nekā stundu ilgām debatēm un, nedaudz precizējot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavoto rīkojuma projektu, valdība ārkārtas sēdē nolēma izsludināt ārkārtējo situāciju Rīgā. Rīkojums stājas spēkā no pieņemšanas brīža. Tas darīts, lai novērstu potenciālu kaitējumu videi un sabiedrības veselībai, ja no 15. septembra, tiktu apturēta vai būtiski apgrūtināta sadzīves atkritumu savākšana un izvešana Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā.

No valdības ārkārtas sēdē klātesošajiem desmit dalībniekiem trīs Jaunās konservatīvās partijas ministri – Jānis Bordāns, Ilga Šuplinska un Tālis Linkaits šo lēmumu neatbalstīja.

Pēc sēdes Rīgas mērs Oļegs Burovs (GKR) portālam "Delfi" teica, ka šodien pat "varam vienoties ar diviem lielajiem apsaimniekotājiem, kas kontrolē 88% no tirgus." Tie ir esošie atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzēji "Clean R" un "Eco Baltia vide", kas apliecinājuši gatavību turpināt darbu, kā arī gatavi izvērtēt iespēju sniegt pakalpojumus tiem 12% klientiem, kuru līdzšinējie pakalpojumu sniedzēji, visticamāk, neturpinās piedāvāt šo pakalpojumu Rīgā.

Galvenā vēsts Rīgas iedzīvotājiem ir tā, ka paliks spēkā līdzšinējās cenas par atkritumu izvešanu, kā arī nebūs tagad tūlīt nekādi līgumi jāpārslēdz, apstiprināja Burovs. Laika gaitā jauni līgumi ar apsaimniekotājiem būs jāpārslēdz tiem 12% klientu, kuriem mainīsies operators.

Burovs skaidroja, ka jau trešdien no rīta viens no lielajiem pakalpojumu sniedzējiem "Clean R" pauda gatavību turpināt, bet ne uz esošā līguma pamata, tāpēc pagaidu noregulējuma ietvaros ar šo uzņēmumu varēs slēgt vienošanos par galvenajiem nosacījumiem, kas ir maršruti, adreses un cenas.

Savukārt "Eco Baltia vide" ir gatavs turpināt pakalpojuma sniegšanu pēc esošā līguma, tāpēc ar šo uzņēmumu jau ceturtdien no rīta varētu vienoties par pakalpojuma sniegšanu iedzīvotājiem.

Cenas nemainīsies

Par 12 % klientu, kurus līdz šim apkalpoja "Pilsētvides serviss" un "Lautus" Burovs sacīja, ka "Pilsētvides serviss" nav gatavs turpināt pakalpojuma sniegšanu, bet "Lautus" galīgo atbildi sniegs trešdienas vakarā.

"Mēs veiksim sarunu procedūru, kur diviem lielajiem un "Lautus" piedāvasim sadalīt tos 12%. Cena nemainīsies, un, ja visi trīs ir ar mieru, tad tālāk jau ir jautājums par darba organizāciju. Ir garantija, ka būs rezultatīvas sarunas. Procedūru var pabeigt rīt," sacīja Burovs.

Jau pēc valdības lēmuma Rīgas dome paziņojumā presei vēstīja, ka 11. septembrī Ministru kabinets Rīgā ir izsludinājis ārkārtas situāciju saistībā ar Konkurences padomes lēmumu, kas uzdod pašvaldībai un SIA „Getliņi EKO" nekavējoties apturēt koncesijas līguma izpildi daļā, kas skar nešķiroto un dalīto sadzīves atkritumu savākšanu un pārvadāšanu.

"Šajā sakarā Rīgas pašvaldība ir vienojusies ar lielākajiem uzņēmumiem, kas patlaban pilsētā nodrošina sadzīves atkritumu izvešanu, ka kompānijas turpinās atkritumu izvešanas pakalpojuma sniegšanu, jo viņu rīcībā ir nepieciešamais tehniskais aprīkojums kvalitatīva pakalpojuma nodrošināšanai. Atkritumu izvešanas pakalpojums tiks nodrošināts visā pilsētās teritorijā. Iedzīvotājiem un juridiskajām personām patlaban nekādas darbības saistībā ar atkritumu līgumu slēgšanu vai pārslēgšanu nav jāveic. Plašāka informācija tiks sniegta tuvākajā laikā," teikts paziņojumā.

Iedzīvotāji neskaidrību gadījumā jautājumus par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu var uzdot Rīgas domes Mājokļu un vides departamentam, zvanot pa tālruņiem: 67012986 un 67181241 vai rakstot uz e-pastu: atkritumi@riga.lv.

Nebūs pārrāvuma pakalpojuma sniegšanā

Šādas situācijas nepieciešamība izriet no tā, ka, ņemot vērā KP lēmumu par koncesijas līguma daļēju apturēšanu un pagaidu noregulējuma ieviešanu, 14. septembra pusnaktī rīdzinieki paliek bez spēkā esošiem līgumiem par atkritumu izvešanu, bet šāda pakalpojuma sniegšana ir iespējama tikai, ja ir līgums. Tāpēc, lai nodrošinātu atkritumu izvešanu neatkarīgi no tā, ir vai nav noslēgts līgums, to bija iespējams panākt, tikai izsludinot ārkārtējo situāciju, pēc sēdes žurnālistiem skaidroja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

"Mēs esam ar rīkojumu panākuši identisku stāvokli tam, ko ar savu lēmumu paredz KP, proti, attiecībā uz absolūtu vairumu Rīgas atkritumu radītāju – iedzīvotājiem un komersantiem – turpināsies esošie līguma noteikumi, ieskaitot maksu. Attiecībā uz 12%, kam visdrīzāk nebūs pakalpojumu sniedzēju, tiks sākta sarunu procedūra ar nosacījumu, lai citi komersanti izpildītu esošos nosacījumus. Tas ir uzdots Rīgas pašvaldībai nodrošināt, lai sarunu procedūras rezultātā šāda vienošanās tiktu panākta," stāstīja Pūce.

Arī ministrs apstiprināja, ka iedzīvotājiem tūlīt nav jādodas slēgt līgumus, jo ārkārtējās situācijas laikā komersanti izvedīs atkritumus arī bez noslēgtiem līgumiem. Pašvaldībai ar rīkojumu ir arī uzdots ļoti svarīgs pienākums informēt iedzīvotājus par konkrētiem atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzējiem.

Ārkārtējā situācija var ilgt ne vairāk kā trīs mēnešus, ko nosaka arī likums. "Paredzam, ka tas var beigties arī ātrāk gadījumā, ja KP pagaidu noregulējums tiesā tiek atcelts, tad tas beigsies automātiski. Otra iespēja, ja tiek mainīts regulējums jeb nosacījumi, kādā veidā notiek atkritumu apsaimniekošanas kārtība Rīgā," skaidroja ministrs.

Uz žurnālistu jautājumu, ka būtībā Rīgā var palikt divi lielie apsaimniekotāji, kas bija arī apvienojušies AS "Tīrīga", pret ko iebilda KP, Pūce atbildēja, KP vadītāja Skaidrīte Ābrama ir publiski apstiprinājusi, ka ir pietiekams konkurences līmenis, ja atkritumus izved divi operatori. "Es neesmu atbildīgs par konkurences politiku Latvijā un par konkurences tiesībām," piebilda Pūce norādot, ka monopols atkritumu izvešanā ir visa pārējā Latvijā.

Garas diskusijas

Valdība trešdien atgriezās pie lemšanas par ārkārtējās situācijas izsludināšanu Rīgā, jo otrdien juridisku pretrunu dēļ pēc garām diskusijām tomēr šādu lēmumu nepieņēma. Tā vietā valdība aicināja RD pildīt KP lēmumu un atsaukt līgumu uzteikumus līdzšinējiem atkritumu apsaimniekotājiem. Atkarībā no operatoru atbildēm RD valdība pauda gatavību pie šī jautājuma atgriezties trešdien ārkārtas sēdē.

Kā trešdien valdības sēdē informēja Pūce, RD no savas puses veica nepieciešamās darbības, atsaucot uzteikumus un apzinot turpmākās sadarbības iespējas. Rezultātā ir skaidrs, ka divi lielie operatori, kas apsaimnieko 88% tirgus, ir gatavi turpināt, kamēr atlikušie 12% klientu var palikt bez apsaimniekotāja pēc 14. septembra.

Ņemot vērā šo situāciju, VARAM bija atjauninājusi rīkojuma projektu, sadalot to divās daļās. Tādējādi attiecībā uz tiem operatoriem, kas turpinās, tiks saglabāti nosacījumi, kas bija spēkā līdz 14. septembrim, un tādā veidā tiks izpildīta pilnībā arī KP prasība atjaunot iepriekšējo situāciju, skaidroja Pūce.

Savukārt tiem 12%, kas var palikt bez pakalpojumu sniedzēja, līdz 13. septembrim RD jāveic sarunu procedūra, lai var noslēgt līgumus. Turklāt visas prasības pretendentiem RD jāsaskaņo ar VARAM.

Otra būtiska daļa rīkojumā ir noteikt pienākumu komersantiem veikt pakalpojumu visā pilsētas teritorijā ārkārtējās situācijas laikā, neraugoties uz to vai, atkritumu radītājiem ir līgumi ar operatoriem. Rīkojums arī paredz, ka visi šajā situācijā radušies zaudējumi jāsedz RD, jo tā prasīja VARAM izsludināt šo situāciju.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) sēdē vairākkārt uzdeva jautājumus, lai pārliecinātos, vai šo problēmu Rīgā nevarētu atrisināt bez valdības iejaukšanās un ārkārtējās situācijas izsludināšanas.

Pūce palika pie viedokļa, ka tas ir vienīgais veids, kā nodrošināt atkritumu izvešanu bez pārrāvuma un nepasliktināt situāciju atkritumu radītājiem. Savukārt KP vadītāja Skaidrīte Ābrama pauda viedokli, ka tas ir RD uzdevums un valdībai nav tas jārisina. Vienbrīd dialogs starp Pūci un Ābramu par to, vai pēc KP lēmuma ir spēkā operatoru līgumi ar klientiem, kļuva tik sakāpināts, ka Kariņš to pārtrauca.

Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs atzina, ka valdības iejaukšanās šajā gadījumā ir sabiedrības interesēs. Tieslietu ministrs Bordāns atzina, ka ir jāvadās pēc sabiedrības vispārējām interesēm, bet no otras puses, ja tiek uzspiests "noziedzīgs monopols uz 20 gadiem", ir jādomā, vai valdība ar savu lēmumu nepalīdz šim monopolam. Bordāns uzskata, ka situācija jāatrisina RD, tāpēc neatbalstīja rīkojuma pieņemšanu.

Pēc Kariņa piezīmes, ka monopols jau nokāvis konkurenci un ka tirgū paliekošie spēlētāji ir tie paši monopola veidotāji, Pūce skaidroja, ka monopolu veidošanās atkritumu apsaimniekošanas jomā ir paredzēta likumā un Rīga ir pēdējā vieta, kur tas vēl nebija ieviests.

Uz atkritumu apsaimniekošanas likuma trūkumiem norādīja vairāki klātesošie, tāpēc arī izskanēja domas par steidzamu izmaiņu nepieciešamību likumā, kas būtu jāskata Saeimā.

Diskusijas laikā Bordāns veltīja skarbus vārdus "nacionālajiem uzņēmējiem", kas desmit gadus kaldinājuši situāciju, lai uzspiestu sabiedrībai savu gribu maksāt tik daudz un tik ilgi, cik viņi gribēs. Pienāks laiks, kad sēdēs cietumā tie, kas tā rīkojas, teica Bordāns. "Es darīšu visu, ko tas maksās, lai apturētu šādu noziedzīgu monopolu," solīja ministrs. Viņš arī izteica domu lemt par Rīgas domes atlaišanu, ja reiz tā netiek galā ar atkritumu apsaimniekošanu teritorijā, kur dzīvo puse valsts iedzīvotāju un koncentrējas 80 % ekonomikas. Kariņš tam nepiekrita norādot, ka tagad tiek risināts jautājums par atkritumu savākšanas nepārtrauktību. Citi ministru par šo ideju neizteicās.

Skaidri uzdevumi domei

Varldības rīkojums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā, ņemot vērā Rīgas domes 2019. gada 11. septembra vēstuli Nr. RD-19-1909-nd "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rīgā" un pamatojoties uz Civilās aizsardzības un katastrofu pārvaldīšanas likuma 4. panta pirmās daļas 2. punkta "a" apakšpunktu un otrās daļas 1. punktu, likuma "Par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli" 4. pantu, 5. panta pirmo daļu un 6. panta pirmo un otro daļu un 8. panta pirmās daļas 3. un 4. punktu, lai novērstu antropogēnas katastrofas draudus, kas saistīti ar potenciālu kaitējumu videi un sabiedrības veselībai, ja, sākot ar 2019. gada 15. septembri, tiktu apturēta vai būtiski apgrūtināta sadzīves atkritumu savākšana un izvešana Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā, paredz izsludināt Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā ārkārtējo situāciju no 2019. gada 11. septembra līdz brīdim, kad spēku zaudē Konkurences padomes 2019. gada 9. septembra lēmums Nr. 19 (prot. Nr. 47 2. §) "Par pagaidu noregulējumu", bet ne ilgāk kā līdz 2019. gada 11. decembrim ar mērķi nodrošināt sadzīves atkritumu savākšanas un izvešanas pakalpojumu nepārtrauktību Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā, nepalielinot administratīvo un finansiālo slogu atkritumu radītājiem vai valdītājiem ārkārtējās situācijas spēkā esamības laikā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija noteikta par atbildīgo institūciju darbību koordinācijai ārkārtējās situācijas laikā.

Rīgas domei uzdots vienoties ar sadzīves atkritumu apsaimniekotājiem, kas apliecinājuši gatavību no 2019. gada 15. septembra nodrošināt sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, par sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniegšanas turpināšanu no 2019. gada 15. septembra, ievērojot pakalpojumu sniegšanas teritoriju, pakalpojumu sniegšanas nosacījumus un maksu, kas noteikta līgumos ar Rīgas pilsētas pašvaldību šiem sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzējiem līdz 2019. gada 14. septembrim

Domei uzdots pieprasīt sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzējiem, kuri nav apliecinājuši gatavību no 2019. gada 15. septembra turpināt atkritumu apsaimniekošanu, līdz 2019. gada 12. septembrim iesniegt Rīgas domē ar sākotnējiem atkritumu radītājiem vai valdītājiem noslēgtos līgumus, kas ir spēkā līdz 2019. gada 14. Septembrim.

Domei uzdots nekavējoties piemērot un līdz 2019. gada 13. septembrim noslēgt sarunu procedūru Publisko iepirkumu likumā noteiktajā kārtībā, lai nodrošinātu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rīgas pilsētas administratīvās teritorijas daļā, kurā atkritumu apsaimniekotāji, kas attiecīgajā pakalpojumu sniegšanas teritorijā atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus sniedz līdz 2019. gada 14. septembrim, nav apliecinājuši gatavību no 2019. gada 15. septembra turpināt atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniegšanu.

Domei uzdots, īstenojot šā rīkojuma apakšpunktu par sarunu procedūru, paredzēt tādas prasības pretendentiem, kas nodrošinātu, ka no 2019. gada 15. septembra atkritumu radītājiem vai valdītājiem netiek pasliktināti pakalpojumu sniegšanas nosacījumi, kādi attiecīgajā pakalpojumu sniegšanas teritorijā ir spēkā līdz 2019. gada 14. Septembrim.

Rīgas domei uzdots saskaņot ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju prasības pretendentiem (tehnisko specifikāciju) un sarunu procedūras rezultātus. Vienoties ar atkritumu apsaimniekotājiem, ar kuriem līgumi tiek noslēgti saskaņā ar šā rīkojuma 3.1. apakšpunktu un šā rīkojuma 3.3. apakšpunktā paredzētās sarunu procedūras rezultātā, ka minēto līgumu termiņš tiek noteikts līdz brīdim, kamēr ir spēkā ar šo rīkojumu izsludinātā ārkārtējā situācija.

Domei ar 2019. gada 15. septembri uzdots nodrošināt sadzīves atkritumu apsaimniekošanu sadzīves atkritumu sākotnējiem radītājiem vai valdītājiem neatkarīgi no tā, vai sadzīves atkritumu sākotnējais radītājs vai valdītājs ir noslēdzis līgumu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu ar sarunu procedūras rezultātā izvēlētajiem sadzīves atkritumu apsaimniekotājiem.

Rīgas domei uzdots nodrošināt, ka līdz ar šo rīkojumu izsludinātās ārkārtējās situācijas darbības laikā sadzīves atkritumu sākotnējiem radītājiem vai valdītājiem maksa par atkritumu apsaimniekošanu tiek piemērota atbilstoši faktiski apsaimniekotajam sadzīves atkritumu apjomam.

Rīkojums nosaka, ka likuma "Par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli" 3. panta otrajā daļā noteiktā valsts institūcija ir Rīgas dome un par iespējamiem zaudējumiem, kas nodarīti fiziskajām un juridiskajām personām ar šo rīkojumu izsludinātās ārkārtējās situācijas darbības laikā, atbild Rīgas dome.

Tāpat Rīgas domei jānodrošina, ka sadzīves atkritumu sākotnējiem radītājiem vai valdītājiem nekavējoties ir pieejama objektīva un pilnvērtīga informācija par kārtību, kādā tiek nodrošināta sadzīves atkritumu apsaimniekošana Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā.

Jau ziņots, ka Konkurences padome (KP) neatļāva atkritumu apsaimniekotājam "Tīrīga" slēgt līgumus ar Rīgas iedzīvotājiem par atkritumu apsaimniekošanu.

KP vadītāja Skaidrīte Ābrama, skaidrojot KP pieņemto lēmumu par pagaidu noregulējumu, preses konferencē otrdien uzsvēra, ka galvenais uzdevums Rīgas domei šajā gadījumā ir saglabāt konkurenci atkritumu apsaimniekošanas jomā pilsētā, kā tas bijis līdz koncesijas līguma slēgšanai ar "Tīrīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!