Foto: LETA

Pirmdien notiks Ministru kabineta un Latvijas Pašvaldību savienības sarunas par 2013.gada vienošanās un domstarpību protokola projektu.

Protokols paredz konkrētas abu pušu apņemšanās un finansējuma sadali valsts budžetā un šis dokuments vienmēr tiek virzīts kopā ar valsts budžeta projektu.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā notikušajā Latvijas Pašvaldību savienības un Finanšu ministrijas pārstāvju sanāksmē netika panākta vienošanās par nākamā gada valsts budžeta jautājumiem.

Ministru kabineta un LPS vienošanās un domstarpību protokolā ir vairāki jautājumi, kas skar pašvaldību intereses saistībā ar nākamā gada budžetu. Viens no svarīgākajiem šī protokola jautājumiem ir iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi - LPS jau šogad pieprasa pašvaldību budžetā ieskaitīt 85% no šiem ieņēmumiem.

LPS uzskata, ka ekonomikas izaugsmes posmā ir jānodrošina līdzsvarots nodokļu ieņēmumu pieauguma sadalījums starp valsts budžetu un pašvaldību budžetu. Krīzes gados, ievērojami sarūkot pašvaldību budžetam, būtiski samazinājās arī pašvaldību finanšu iespējas nodrošināt to infrastruktūras uzturēšanu un attīstību, kas šobrīd prasa rast steidzamus risinājumus, norādīja Mutjanko.

Tāpat LPS neatkāpjas no savas prasības par pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu atalgojumu, prasot no nākamā gada 1.jnavāra nodrošināt no valsts budžeta finansējumu visu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai, lai atbrīvotu līdzekļus pašvaldību budžetā bērnudārzu rindu jautājuma risināšanai un bērnudārzu pakalpojuma kvalitātes uzlabošanai. LPS arī uzstāj, lai steidzami tiktu sagatavoti grozījumi normatīvajos aktos, kuros būtu precīzi definēts termins "bezmaksas izglītība" un noteikts bezmaksas izglītības pakalpojumu groza saturs.

LPS par smagu jautājumu protokolā uzskata arī sabiedriskā transporta organizācijas jautājumus, jo vietējiem reģionālajiem maršrutiem finansējums nākamgad plānots tikai 73% apmērā. Plānotais finansējums vietējiem reģionālajiem maršrutiem ir par 2,09 miljoniem mazāks nekā šogad, kad tie bija 11,19 miljoni latu. Kā uzskata LPS, pilnībā tiek ignorēti normatīvie akti, kas nosaka, ka valsts dotācijas apjoms sabiedriskajam transportam nosakāms tādā apmērā, lai nodrošinātu reģionu iedzīvotājiem nokļūšanu līdz izglītības iestādēm, ārstniecības iestādēm, darbavietām, valsts un pašvaldību institūcijām to normālajā darba laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!