Foto: DELFI

Latvijas valdības un Skandināvijas telekomunikāciju grupas "TeliaSonera" pārstāvji ceturtdien vienojās par telekomunikāciju operatora "Lattelecom" 100% akciju pārdošanu uzņēmuma darbiniekiem un vadībai, kā arī mobilo sakaru operatora "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) 100% akciju pārdošanu "TeliaSonera".

Sešu nedēļu laikā tiks izstrādāts plāns kā notiks "Lattelecom" daļu pārdošana uzņēmuma darbiniekiem un mobilo sakaru operatora LMT akciju pārdošana "TeliaSonera", žurnālistiem pēc tikšanās pastāstīja ekonomikas ministrs Jurijs Strods (TB/LNNK).

Vienošanās paredz, ka "Lattelecom" un LMT akcijas tiek pārdotas par augstāko uzņēmumu novērtējuma cenu, žurnālistus informēja ministrs.

Paredzams, ka valdība par "Lattelecom" un LMT daļu pārdošanu varētu lemt 12.septembrī, žurnālistiem pavēstīja satiksmes ministrs Ainārs Šlesers (LPP/LC), norādot, ka līdz gada beigām varētu notikt lielākais privatizācijas darījums Latvijas vēsturē.

Šlesers lēš, ka valsts no "Lattelecom" un LMT akciju pārdošanas varētu gūt 420 miljonu latu ienākumus. Šlesers pastāstīja, ka ar "TeliaSonera" pārstāvji piekrituši, ka "Lattelecom" tiek pārdots par uzņēmuma nosaukto cenu – 290 miljoniem latu.

"TeliaSonera" mobilo sakaru struktūrvienības vadītājs Kenets Karlbergs ceturtdien atzina, ka viņa pārstāvēto uzņēmumu apmierina "Lattelecom" vadības piedāvātā pārdošanas cena, jo tā atbilst uzņēmuma augstākajam novērtējumam.

Neskatoties uz valdības otrdien slēgtajā sēdē pieņemto lēmumu pasūtīt abu darījumā iekļauto uzņēmumu novērtējumu, jauna uzņēmumu vērtēšana nenotiks, žurnālistiem pavēstīja Šlesers, norādot, ka jauna vērtēšana prasītu pārāk ilgu laiku un kavētu darījumu vēl vismaz par gadu.

Ministrs skaidroja, ka valdība vērtēs uzņēmumus balstoties uz pagājušā gada nogalē izdarītajiem novērtējumiem.

"Lattelecom" valdes priekšsēdētājs Nils Melngailis žurnālistiem pavēstīja, ka uzņēmums ir sācis meklēt darījuma finansētāju un uz to pretendē vismaz desmit finanšu institūcijas.

"Lattelecom" preses sekretāre Maija Celmiņa iepriekš informēja, ka uzņēmuma akcijas būs iespēja iegādāties katram uzņēmuma darbiniekam, kuru ir vairāk nekā 3000, taču detalizētāka privatizācijas struktūra būšot zināma pēc tam, kad konkursa kārtībā tiks izvēlēts darījuma finansētājs.

Celmiņa arī informēja, ka paredzēts, ka kādu daļu uzņēmuma akciju darbinieki saņemšot bez maksas ar iespēju iegādāties papildus akcijas.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets 12.jūnijā konceptuāli izšķīrās par "Lattelecom" privatizācijas modeli, kas paredz, ka uzņēmuma kapitāldaļas atpērk kompānijas vadība un darbinieki. Uzņēmuma vadība un darbinieki par "Lattelecom" gatavi maksāt 290 miljonus latu.

Šlesers iepriekš prognozēja, ka valsts ienākumus no "Lattelecom" un mobilo telekomunikāciju operatora LMT kapitāla daļu pārdošanas varētu saņemt jau šogad. Kopējie valsts ienākumi varētu sasniegt 420 miljonus latu, kas būtu lielākā summa, kas saņemta privatizācijā.

Ministru kabinets minēto "Lattelecom" privatizācijas modeli izvēlējies, lai veicinātu konkurenci telekomunikāciju tirgū.

Latvijas valstij pieder 51% "Lattelecom" kapitāldaļu, bet Skandināvijas koncerna "TeliaSonera" īpašumā ir 49% uzņēmuma. Valstij pieder 28% mobilo telekomunikāciju operatora LMT kapitāla daļu, "TeliaSonera" - 49% daļu, bet "Lattelecom" - 23% daļu.

Jau ziņots, ka "Lattelecom" grupa 2006.gadā nopelnīja 39 miljonus latu, kas ir par 12,6% jeb 4,3 miljoniem latu vairāk nekā 2005.gadā. Ieņēmumi bija 143,7 miljoni latu, kas par 10,3 miljoniem latu jeb 7,7% pārsniedza 2005.gada rezultātu.

"Lattelecom" grupā ietilpst SIA "Lattelecom", SIA "Citrus Solutions", SIA "Lattelecom Technology", SIA "Baltijas Datoru akadēmija", SIA "LSS" un SIA "Lattelecom BPO".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!