Foto: Pixabay
Ceturtdien Ministru kabinets nolēma atlikt lemšanu par Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikumu mazināt ierobežojumus tirdzniecības nozarē.

EM priekšlikums paredzēja atvērt maza izmēra veikalus ar platību līdz 300 m2 un individuālu ieeju, Otrdienas, 23. februāra, sēdē EM rosināja šīs tirdzniecības vietas jau atvērt no 1. marta, taču pēc trešdien notikušās Operatīvās vadības grupas sanāksmes ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs rosināja šo datumu pārcelt uz 9. martu.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts gan sacīja, ka viņš sāk izklausīties kā "sabojāta plate, atkārtojot vienu un to pašu katrā sēdē", taču atgādinās vēlreiz iepriekš sacīto, ka lēmumi jāskata kopsakarā ar iepriekš pieņemtajiem lēmumiem un ka par ierobežojumu samazināšanu lemj pēc luksofora principa.

Tāpat viņš pauda bažas, ka līdz ar šī lēmuma pieņemšanu apritē atgriezīsies liels skaits cilvēku, turklāt pretstatā skaistumkopšanai, kur tiek sniegti individuāli pakalpojumi, tirdzniecības vietās apgrozās plašas sabiedrības grupas.

"Kā noprotams no Operatīvās grupas sanāksmes minētajiem rādītājiem, līdz ar šo ierobežojumu ieviešanu darbu atsāks 8 tūkstoši tirdzniecības skaitu un 16 tūkstoši nodarbināto. Tie ir pakalpojumi, kurus izmantos plaša sabiedrības daļa, nevis individuāli, kā, piemēram, skaistumkopšana. Cilvēku kustība, kas varētu veidoties šo veikalu atvēršanas sakarā, varētu būt daudz lielāka nekā patlaban," viņš uzsvēra, norādot, ka, ņemot vērā jaunā vīrusa paveida izplatību, nākamo nedēļu laikā pat varētu runāt nevis par ierobežojumu samazināšanu, bet par jaunu ierobežojumu ieviešanu.

"Augstu novērtēju darbu, ko nozare ir paveikusi, izveidojot drošas tirdzniecības konceptu, bet, manuprāt, šis solis ir stipri par agru," sacīja Pavļuts.

Viņš piebilda, ka piekrīt, ka nākamais solis varētu būt mazo veikalu atvēršana, bet tas noteikti nevarētu būt 9. martā. Viņš ierosināja vismaz divas nedēļas vērot jaunā vīrusa izplatību, un pagaidām neminēt nekādus jaunus datumus tirdzniecības ierobežojumu mazināšanai.

Vairāki ministri aicināja OVG precizēt, kas būtu tie kritēriji, pēc kuriem tiktu vērtēts, kad veikali varētu sākt strādāt.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets otrdienas sēdē konceptuāli atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikumu mazināt ierobežojumus tirdzniecības nozarē ļaut atsākt darbu mazāka izmēra veikaliem ar platību līdz 300 kvadrātmetriem un individuālu ieeju, ievērojot visas epidemioloģiskās drošības prasības

EM uz otrdienas, 23. februāra, sēdi, bija sagatavojusi piecus iespējamos variantus drošas tirdzniecības atjaunošanai, ko prezentēja MK.

Pirmais variants paredzēja atteikties no preču ierobežojumiem un ieviest "Coviddrošu" tirdzniecību visos veikalos. Otrs variants paredzēja mīkstināt prasības, atļaujot visām tirdzniecības vietām līdz 300 m2 tirgot visas preču grupas. Trešais variants paredzēja, ka tirdzniecības vietas ar individuālu ieeju līdz 300 m2 var tirgot visas preču grupas. Ceturtais variants paredzēja, ka tirdzniecības vietas ar individuālu ieeju var tirgot visas preču grupas.

Savukārt piektais variants paredzēja, ka veikali var tirgot visa veida preces, bet brīvdienās ir slēgti tirdzniecības centri.

Sākotnēji EM piedāvāja pirmo variantu, taču pēc diskusijām ar citiem ministriem kā kompromisa variantu piedāvāja trešo variantu. EM skaidroja, ka 300 m2 robeža izvēlēta, jo tajā, ņemot vērā nosacījumus par 25 m2 platību uz vienu apmeklētāju, ietilpst līdz 12 cilvēki, kas ir viegli uzskaitāms daudzums. Tāpat EM pārstāvji uzsvēra, ka arī kaimiņvalstīs, atverot veikalus reģionos, izvēlēta šī robeža.

EM sākotnēji aicināja ļaut atvērt veikalus no 1. marta, taču premjerministrs Krišjānis Kariņš aicināja pārskatīt šo datumu, ņemot vērā, ka nupat ir atvērtas daļa skolu un no 1. marta sāks strādāt daļa skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!