Foto: LETA
Ministru kabinets otrdien slēgtā sēdē uzklausīja piesaistītā finanšu konsultanta "Prudentia" sagatavoto informatīvo ziņojumu par nacionālo aviokompāniju "airBaltic" un ieteikumus nākamnedēļ, 25.jūlijā paredzētajai uzņēmuma akcionāru sapulcei, par to otrdien preses konferencē pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja premjera pienākumu izpildītājs, ārlietu ministrs Artis Pabriks (V).

Viņš sacīja, ja "airBaltic" jautājumam joprojām ir slepenības statuss, tāpēc daudz par valdības slēgtajā sēdē runāto nevarot stāstīt, arī par "Prudentia" ieteikumiem akcionāru sapulcei. "Ir virkne ieteikumu, kā mums tālāk rīkoties. No mūsu viedokļa skatoties, 25.jūlijā paredzēta akcionāru sapulce var notikt," teica Pabriks, gan atzīstot, ka valdības rīcībā joprojām nav pietiekamas informācijas par situāciju "airBaltic".

Pabriks uzteica gan valdības locekļus, kas nopietni pieejot "airBaltic" jautājumam, gan arī "Prudentia", kas ir paveikusi lielu darbu.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) norādīja, ka būtiski ir, lai akcionāru sapulcē tiktu apstiprināta kompānijas padome, tajā valsts virzīs jau esošos valsts pārstāvjus. Augulis bija izvairīgs par valsts nostāju otrajā akcionāru sapulcē skatāmajā jautājumā – par kompānijas pamatkapitāla palielināšanu.

Lielāka skaidrība par valsts pozīciju "airBaltic" jautājumā varētu būt jaunnedēļ, kad valdība plāno uzklausīt auditorkompānijas "KPMG" gala ziņojumu un kad no vizītes ASV būs atgriezies valdības vadītājs Valdis Dombrovskis (V).

Jau ziņots, ka valdība jūlija sākumā izlēma piesaistīt finanšu konsultāciju kompāniju "Prudentia", kas sniegs redzējumu nacionālās aviokompānijas "airBaltic" tālākai attīstībai un ieteikumus akcionāru sapulcei.

Akcionāru sapulcē būs jālemj arī par jaunu padomes locekļu ievēlēšanu, jo no padomes atkāpušies divi lidsabiedrības privātā akcionāra, kompānijas "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) pārstāvji - Ilmārs Razumovskis un Žans-Šarls Korsaks.

BAS skaidroja, ka tās virzītie "airBaltic" padomes locekļu atkāpušies, jo valsts izvirzītie pārstāvji padomē jau ilgstoši strādā ārkārtīgi pavirši. Pēdējo 12 mēnešu laikā valsts no savas puses ir nomainījusi vairāk padomes locekļu nekā iepriekšējos 15 "airBaltic" darbības gados kopā, norādīja BAS.

Pēc ekonomikas ministra Arta Kampara (V) paziņotā, ka aviokompānijai draud maksātnespēja, valdība jūnija vidū lēma izveidot starpministriju darba grupa, lai koordinētu savstarpējo darbību un izbēgtu no atkārtotiem publiskiem paziņojumiem par iespējamajām negācijām kompānijā.

"airBaltic" dibināta 1995.gadā, tās lielākie akcionāri ir Latvijas valsts ar 52,6% akciju un "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS) ar 47,2% akciju, kas tās 2009.gada sākumā iegādājās no SAS. BAS 50% kapitāldaļu pieder Flikam, bet vēl 50% – Bahamu salās reģistrētai kompānijai "Taurus Asset Management".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!