Foto: Publicitātes foto

Nule kā Valmieras Drāmas teātrī (VDT) nosvinēti spāru svētki, atzīmējot rekonstruētās ēkas daļas augstākā punkta sasniegšanu, ziņo pasūtītājs VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).

Pēc rekonstrukcijas pabeigšanas 2024.gada pirmajā pusē VDT ēkai būs paaugstināta energoefektivitāte un uzlabota energovadība, teātra darbiniekiem nodrošināta komfortablāka darba vide, izbūvēta jauna "black box" zāle, kā arī uzlabota vides pieejamība. Plānotās VDT projekta kopējās izmaksas ir 10,41 miljoni eiro (kas ietver būvniecības, projektēšanas, autoruzraudzības, aprīkojuma iegādes u.c. izmaksas).

Maijā ir noslēgts līgums ar SIA "Aimasa" par atlikušo būvdarbu veikšanu, kas nepieciešami VDT ēkas būvprojekta īstenošanai līdz objekta nodošanai ekspluatācijā. Tās piedāvājums tika atzīts par saimnieciski izdevīgāko VNĪ izsludinātajā atklātajā konkursā.

Būvniekam darbi jāpaveic četrpadsmit mēnešu laikā no līguma noslēgšanas dienas. Tā kā būvuzņēmums jau iepriekš strādāja būvobjektā, VDT ēkas rekonstrukcijas darbi turpināsies bez pārtraukuma un jau 2024.gadā gan teātra kolektīvs, gan skatītāji varēs novērtēt rekonstrukcijas laikā paveikto.

Teātra pirmsākumi Valmierā meklējami jau XIX gs. 80.gados, kad tika uzcelts Latviešu biedrības nams un pie biedrības tiek dibināts teātris. Par VDT dzimšanas dienas gadu tiek uzskatīts 1923.gads, kad Valmierā sākas regulāras profesionāla teātra izrādes. XX gs. 80.gadu beigās tiek nojaukta vecā teātra ēka un bijušā Latviešu biedrības nama vietā sākās jaunās ēkas būvniecība.

Pēc arhitektu M. Ģelža, O. Upacieres un J. Guseva projekta būvētā VDT ēka šodien ir vērtīgs sava laika modernās arhitektūras piemērs un kultūrvēsturisks objekts. Tā būvēta kā liela apjoma moderna mūra ēka ar divām zālēm, teātra muzeju, mākslas salonu un kafejnīcu. Ēkas galvenā - Lielā - zāle skatītājiem durvis vēra 1996.gadā nogalē, taču kopumā teātra ēka tika nodota ekspluatācijā tikai 2004.gada decembrī.

Projekts tiek līdzfinansēts no ES struktūrfondiem.

Spāru svētkos piedalījās Kultūras ministrijas, teātra kolektīva, VNĪ , būvnieka SIA "Aimasa" un Valmieras pašvaldības pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!