Foto: Publicitātes foto
Apvienotā AS "Rīgas piena kombināts" (RPK) un AS "Valmieras piens" uzņēmuma nosaukums būs "Food Union", trešdien žurnālistiem paziņoja uzņēmuma lielākais akcionārs Andrejs Beshmeļņickis.

"Food Union" būs apvienotā uzņēmuma nosaukums, bet RPK un "Valmieras Piens" turpinās darbu kā atsevišķas ražotnes, saglabājot arī savus zīmolus.

Bezhmeļnickis sacīja, ka līdz ar abu uzņēmumu apvienošanu paredzēts optimizēt darbību un pārskatīt ražošanas funkcijas. RPK vairāk specializēsies uz svaigpiena produktu ražošanu, bet "Valmieras piens" koncentrēsies uz industriālajiem produktiem, tostarp, piena pulvera ražošanu.

Apvienotais uzņēmums plāno izvērst darbību gan Latvijas tirgū, gan Krievijā un citās NVS valstīs, kā arī Eiropas Savienībā. Patlaban dažādiem uzņēmuma produktiem tirgus daļas atšķiras, tomēr katrā kategorijā plānots iekarot līderpozīcijas iekšzemes tirgū, atzīmēja kompānijas īpašnieks.

Krievijā "Food Union" darbība pagaidām nav plaši izvērsta, taču arī tur plānots strādāt aktīvāk un gada laikā katra piena produktu tirgus segmentā iegūt dažus procentus. "Ja mēs iegūsim 4% - 5%, tad tā būs liela veiksme," piebilda Bezhmeļnickis.

Tuvāko mēnešu laikā plānots atjaunot apvienotā uzņēmuma produktu portfeli, ieviešot jaunus zīmolus un mainīt jau esošos. Savukārt tuvāko nedēļu laikā paredzēts lemt par "Food Union" ietilpstošo ražotņu vadības struktūru.

"Food Union" valdes priekšsēdētājs būs Sergejs Beshmeļņickis, kurš agrāk bijis viena no Krievijā lielākā piena pārstrādes uzņēmuma "Unimilk" komercdirektors. Par "Food Union" mārketingu Krievijā būs atbildīgs zīmolvedības aģentūras "Mildberry" vadītājs Oļegs Berijevs, bet kompānijas saldējuma segmentu NVS valstīs virzīs saldējuma ražošanas uzņēmuma "Inmarko" dibinātājs un bijušais ģenerāldirektors Dmitrijs Dokins.

Viņš atzina, ka kopš pagājušā gada sākuma, kad iegādāts RPK, uzņēmumā ieguldīti aptuveni 30 miljoni eiro (21 miljons latu), no tiem 12 miljoni investēti jaunas saldējuma ražotnes izveidē. Pašlaik abos uzņēmumos strādā vairāk nekā 600 cilvēki, un strādājošo skaitu ir plānots palielināt. "Food Union" apgrozījums pārsniedz 100 miljonus eiro (70 miljonus latu) gadā.

Beshmeļņickis arī norādīja, ka uzņēmums piedāvās zemniekiem par izejvielu konkurētspējīgu cenu, bet piena izejvielas trūkuma gadījumā to ievedīs no ārvalstīm. Šāda pieredze jau esot uzņēmumiem Krievijā, kur piens tiek vests pat no 500 kilometru attāluma. Patlaban kompānija iepērk svaigpienu no vairāk nekā 400 Latvijas zemnieku saimniecībām.

Jau ziņots, ka Konkurences padome (KP) aprīļa beigās atļāva "Thyrenos Holdings Ltd.", kam ir netieša izšķiroša ietekme RPK, iegūt izšķirošu ietekmi pār "Valmieras pienu". Lai novērstu uzņēmumu apvienošanas iespējamo negatīvo ietekmi uz konkurenci, KP tiem paredzējusi virkni saistošo noteikumu, kas aizsargā zemnieku, kā arī mazāko tirgotāju intereses.

Tā kā piena pārstrādes nozare Latvijā ir sadrumstalota, jo tajā darbojas daudz uzņēmumu, kas nereti strādā, pilnībā neizmantojot ražošanas jaudas, savā lēmumā KP norāda, ka divu uzņēmumu konsolidācija kopumā vērtējama pozitīvi.

Pērnā gada martā RPK paziņoja par Krievijas investora Andreja Beshmeļņicka piesaistīšanu kompānijai. Savukārt pagājušā gada nogalē oficiāli paziņots –91,89% "Valmieras piena" akciju iegādājies Krievijas uzņēmējs Jevgeņijs Varovs.

Neilgi pēc "Valmieras piena" īpašnieku maiņas Beshmeļņickis laikrakstam "Diena" paziņoja par panākto vienošanos par "Valmieras piena" un RPK apvienošanu, kas radītu lielu piena pārstrādes uzņēmumu, kuram tiek prognozētas lielas iespējas Krievijas eksporta tirgū.

"Esam panākuši principiālu vienošanos ar "Valmieras pienu" par uzņēmumu apvienošanu. Tā rezultātā izveidosies neapstrīdams nacionālais čempions piena pārstrādes jomā un piektais lielākais uzņēmums Baltijas valstīs šajā nišā. Visai piena industrijai šāds spilgts līderis nāk par labu, jo līderis ir atbildīgs par tirgus attīstību," laikrakstam pavēstīja RPK īpašnieks, paskaidrojot, ka ar "Valmieras piena" īpašnieku Varovu ātri izdevies vienoties par darījuma galvenajiem principiem, jo abi sen bijuši savstarpēji pazīstami.

RPK akcionāriem apvienotajā uzņēmumā būšot vairākums, "Dienai" iepriekš ieskicēja Beshmeļņickis. Apvienotā uzņēmuma vadībā būšot gan abu līdzšinējo uzņēmumu vadības pārstāvji, kā arī pieredzējuši kolēģi no Krievijas, iepriekš sacīja RPK īpašnieks.

RPK un "Valmieras piens" ir vieni no lielākajiem piena pārstrādes uzņēmumiem Latvijā. To apvienošanās darījumam vajadzēja saņemt KP akceptu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!