Foto: Publicitātes attēli
VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) būvniecības konkursā VSIA "Valmieras drāmas teātris" Lāčplēša ielā 4, Valmierā ēkas energoefektivitātes paaugstināšanai starp deviņiem pretendentiem par saimnieciski izdevīgāko atzīts pilnsabiedrības "SBSC" piedāvājums ar kopējo līgumcenu 6,57 miljoni eiro (bez PVN).

Ja nebūs pārsūdzību, tuvākajā laikā tiks slēgts līgums un šoruden uzsākti būvdarbi, informē VNĪ NĪ attīstības pārvaldes direktors Jānis Ivanovskis- Pigits.

Būvdarbi tiks īstenoti paralēli teātra darbībai, teātrim turpinot izmantot daļu telpu, un tos plānots pabeigt 14 mēnešu laikā no līguma noslēgšanas brīža.

Būvprojektu Valmieras drāmas teātra atjaunošanas un energoefektivitātes darbu veikšanai izstrādājis SIA "Sestais Stils". Projekta rezultātā tiks atjaunots teātra ārējais veidols, radīti patīkami apstākļi teātra darbiniekiem un apmeklētājiem un sasniegts 50% apkures enerģijas patēriņa un izmaksu ietaupījums. Vienlaikus tiks izbūvēta jauna "black-box" zāle teātra izrāžu vajadzībām, kurā tiks nodrošināts ērts apmeklējams arī personām ar īpašām vajadzībām. Īstenoto būvdarbu gaitā papildus tiks stiprināti arī ēkas pamati, lai nodrošinātu ēkas un tajā veikto ieguldījumu ilgmūžību. Projekta ietvaros iegādāti skatuves prožektori teātra Lielajai zālei, kā arī plānots iegadāties skatītāju krēslus un aprīkojumu jaunizbūvētajai zālei – skaņas, gaismas iekārtas un skatuves konstrukcijas.

Projekta īstenošana tiek finansēta no sadarbībā ar Kultūras ministriju piesaistītajiem līdzekļiem – Eiropas Savienības fondu darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 4.2.1. specifiskā atbalsta mērķa "Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu valsts un dzīvojamās ēkās" 4.2.1.2. pasākuma "Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu valsts ēkās" otrās projektu iesniegumu atlases kārtas un valsts budžeta finansējuma (tostarp Covid-19 finansējums ekonomikas sildīšanai ar ieguldījumiem būvniecībā).

Kopumā, lai panāktu siltumenerģijas un elektrības izmaksu ietaupījumu publiskā sektora ēkās, kā arī ēku tehniskā un estētiskā stāvokļa uzlabojumu, VNĪ 2019. gadā piesaistījis Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu vienpadsmit sabiedriski nozīmīgu ēku energoefektivitātes uzlabošanas projektiem – četri no tiem tiek īstenoti teātros: Valmieras drāmas teātrī, Jaunajā Rīgas teātrī, Latvijas Leļļu teātrī un Dailes teātrī, divi – Latvijas Valsts arhīva ēkās – Skandu ielā Rīgā un jau 2020. gadā pabeigts projekts LVA Daugavpils filiālē, Komandanta ielā 9. Vienlaikus 2020. gadā ēkas energosniegums uzlabots arī S. Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolā, Valsts prezidenta rezidencē Jūrmalā un jaunajā prokuratūras ēkā Aspazijas bulvārī 7, Rīgā.

Pandēmijas apstākļos, ievērojot piesardzības un drošības prasības, VNĪ vadībā turpinās darbs pie 43 dažādiem valstiski nozīmīgiem būvniecības objektiem ar kopējo budžetu 156 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!