Foto: LETA

Valmiermuižas alus darītava 2019. gadā palielinājusi apgrozījumu par 6,2%, sasniedzot 5,7 miljonus eiro, kā arī par 2% audzis "Valmiermuižas alus" pārdotā alus apjoms, sasniedzot 2,31 miljonus litru. Šogad uzņēmums plāno alus baudītājus iepazīstināt ar desmit jaunām alus garšām, portālu "Delfi" informēja uzņēmuma vadītājs Aigars Ruņģis.

Kā norāda uzņēmumā, alus darītavas maksimālā jauda sasniegta jau 2018. gadā, palielināt alus brūvēšanas jaudu Valmiermuižā nav plānots, tāpēc aizvadīto gadu Valmiermuižas alus darītava veltījusi jaunu garšu radīšanai.

Arvien pieprasītāks kļūst alus 0,33 tilpumā, kas pērn pārdots par 55% vairāk nekā gadu iepriekš – pavisam 144 tūkstošu litru, norāda Ruņģis. Bet jau kopš pirmās dienas pieprasītākā garša ir klasiskais Valmiermuižas gaišais alus. "Paredzu, ka arī turpmāk pieprasījums pēc amata alus mazākā tilpumā tikai pieaugs," prognozē Ruņģis.

Uzņēmums pērn audzējis eksportu par 18%: Valmiermuižas alus darītava eksportējusi 149 900 litru alus jeb 6,5% no izbrūvētā alus. Lielākais eksporta tirgus ir Igaunija, kur pērn apjoms audzis par 22%. Alus regulāri tiek eksportēts arī uz Īriju, Lietuvu, Somiju, Zviedriju un Dāniju.

Uzņēmums šogad plāno ieviest 10 jaunas alus garšas. Tās taps pērn Valmiermuižā atklātajā alus darbnīcā jeb "alus ateljē", ieguldot pusmiljonu eiro. Tajā vienu alus partiju var brūvēt 500 litru apjomā, ļaujot eksperimentēt un radīt jaunas alus garšas. Līdz šim tajā tapis "Valmiermuižas Baltijas porteris" un pieci dažādi "Kokmuižas" eili.

"Šogad piedāvāsim vērtējumam vairākas pilzenieša proves, lai kopā ar alus baudītājiem izslīpētu tā garšu," norāda "Valmiermuižas alus" saimnieks.

Tāpat šogad plānots turpināt alus darbnīcā Valmiermuižā radīt jaunas "Kokmuižas" eilu garšas. Janvārī tiek ieviests pirmais Latvijas mazajā alus darītavā brūvētais bezalkoholiskais IPA un bezalkoholiskais kviešu eils ar Latvijas avenēm. "Šogad alus darbnīcā radīsim dažādu pasaules stilu alus interpretācijas ar "Kokmuižas" zīmolu – beļģu gaišos un tumšos eilus, auzu stautus, rudzu porteri un citus," rezumē Aigars Ruņģis.

Uzņēmums dibināts 2005. gadā ar pamatkapitālu 1,39 miljoni eiro, liecina "firmas.lv" informācija. 100% SIA "Valmiermuižas alus" un SIA "Valmiermuižas pils" kapitāldaļu pieder SIA "Valmiermuižas ieguldījumu fonds". 60% fonda daļu pieder alus darītavas saimniekam Ruņģim, 24% – Austrijas ieguldījumu fondam "Industrieliegenschaftenverwaltung AG" (ILAG) un 16% – Vācijas uzņēmumam "Thinkflink GmbH".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!