Foto: LETA

2014.gadā "Valmiermuižas alus" noslēdzis ar 3,39 miljoni eiro apgrozījumu, kas ir par 36% vairāk, nekā gadu iepriekš. Šogad ar "Lauku atbalsta dienesta" (LAD) atbalstu uzņēmums investēs 1,1 miljonu eiro portera alus darīšanā eksporta tirgum, kā arī bezalkoholisko augļu-ogu zelteru un kvasa darīšanā, portālu "Delfi" informēja alusdarītavas saimnieks Aigars Ruņģis.

Pārdotā alus daudzums pērn audzis par 27.3%, kopumā sasniedzot 1,86 miljonus litru. No tā teju 1% eksportēts uz Igauniju, bet šogad eksportu uz Igauniju plānots dubultot un ilgākā laikā alus Baltijas jūras reģionā plānots piegādāt 10% no izbrūvētā.

"Attīstoties alus baudīšanas kultūrai Baltijā, turpinās augt pieprasījums pēc mazo alus darītavu alus ar izteiksmīgām garšas buķetēm. Pasaulē slavenākais alus veids no Latvijas ir Baltijas porteris, kas tiek raudzēts lēnāk un zemākā temperatūrā, iegūstot saldāku un maigāku grauzdētas kafijas garšas buķeti," stāsta Ruņģis.

Šogad uzņēmums ieguldīs pusmiljonu eiro portera mucās, kur to nesteidzīgi divus mēnešus raudzēt un nogatavināt.

"Valmiermuižas alus" plāno ciešāk sadarboties ar Latvijas zemniekiem, lai no Latvijas miežu iesala graudiem uzsāktu "Valmiermuižas kvasa" brūvēšanu, un no dabīgām pašmāju augļu-ogu sulām bezalkoholisku zelteru gatavošanu.

"Nepieciešamo izejvielu sagāde Latvijā pietiekošā apjomā un augstā kvalitātē būs liels izaicinājums. No Latvijai raksturīgām dabas veltēm var gatavot garšā bagātus zelterus kā alternatīvu importētajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem. Latvijas zelteri būs garšā izteiksmīgāki un Latvijai raksturīgās garšas saglabājoši," norada Ruņģis.

"Valmiermuižas alus" ir maza muižas alus darītava pie Valmieras, kura tirgū ienāca 2009. gada pavasarī. 100% "Valmiermuižas alus" darītavas kapitāldaļu pieder SIA "Valmiermuižas ieguldījumu fonds", kas dibināts ar nolūku attīstīt "Valmiermuiža" zīmolu ilgtermiņā, popularizēt Valmiermuižu kā gardēžu tūrisma ceļa mērķi un sekmēt Valmiermuižas alus eksportu. 60% fonda daļu pieder alus darītavas saimniekam Ruņģim, 24% Austrijas ieguldījumu fondam "Industrieliegenschaftenvervaltungs AG" (ILAG) un 16% Austrijas uzņēmumam "Alcor".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!