Foto: Publicitātes foto/"Valmiermuižas alus"

Alkoholisko un bezalkoholisko dzērienu ražotājs "Valmiermuižas alus" pērn audzējis eksportu par 43%, un kopējais uzņēmuma apgrozījums sasniedzis 5,82 miljonus eiro. "Valmiermuižas alus" brūvējumi pērn eksportēti uz Lietuvu, Igauniju, Somiju, Zviedriju, Dāniju, Īriju un Lielbritāniju, un eksports veidojis 7,2% no kopējā apgrozījuma.

Aigars Ruņģis, "Valmiermuižas alus" saimnieks, saka: "Pēdējos gados vairāk nekā puse Latvijā pārdotā alus tiek importēts. Mans mērķis ir panākt, lai Latvija no alus importētājvalsts reiz atkal kļūtu par alus eksportētāju. Tādēļ alu brūvējam tikai Valmiermuižā, attīstot jaunas amata alus garšas un eksportu, lai plašāk nestu Latvijas amata alus stāstu pasaulē. Šogad, turpinot iesākto, plānojam kāpināt eksportu par 20%."

"Valmiermuižas alus" lielākie eksporta tirgi ir Igaunija, Īrija un Lielbritānija. Ārvalstu tirgū iecienītākā garša tāpat kā Latvijā ir gaišais alus, bet visstraujāk augusi Baltijas portera pārdošana.

Kopējais "Valmiermuižas alus" apgrozījums pērn audzis par 5,5%, salīdzinot ar 2020. gadu, un sasniedzis 5,82 miljonus eiro.

2021. gadā visstraujāk augošā niša Latvijā bijusi bezalkoholiskais alus, kas veido turpat jau 2% no kopējā Latvijas alus tirgus. Pērn izdevies dubultot Valmiermuižā brūvētā "Kokmuižas" bezalkoholiskā alus pārdošanu. Šogad plānots ieviest jaunas "Kokmuižas" bezalkoholiskā alus garšas un uzsākt to eksportu.

Pērn par 22% izdevies kāpināt arī portera pārdošanu, kas atkal kļūst arvien iecienītāks kā deserta alus. "Baltijas Porteri pagājušā gadsimta sākumā brūvēja un eksportēja visi slavenākie Rīgas brūži, un tas ir pasaulē slavenākais alus stils, kas radies Baltijas jūras krastos. "Valmiermuižas alus" pērn alus baudītājus iepazīstināja ar "Rīgas Porteri", kas tiek brūvēts ar Latvijas upenēm un ir veltīts Rīgas portera tradīcijai un jūgendstilam. Aizvadītajā gadā uzsākts portera eksports uz Igauniju un Lielbritāniju, ko plānots attīstīt," stāsta Ruņģis.

Bezalkoholisko dzērienu klāstā pērn par 45% izdevies kāpināt "Gardu muti" zelteru pārdošanu un attīstīt to eksportu uz Lietuvu un Zviedriju. Pērn zelteru darīšanai no vietējiem zemniekiem iepirktas 60 tonnas vietējo dārzu velšu, bet šogad plānots attīstīt jaunas zelteru garšas un iepirkt jau 72 tonnas. "Izvēloties zelteri kā alternatīvu importa limonādēm, Latvijas gardēži atbalsta vietējos mazos zemniekus, un Latvijas zelteru garšām ir arī eksporta potenciāls," norāda Ruņģis.

SIA "Valmiermuižas alus" ir mazā muižas alus darītava, kas 100% pieder SIA "Valmiermuižas ieguldījumu fonds". Tas dibināts ar nolūku attīstīt amata alus darīšanu Valmiermuižā, popularizēt Valmiermuižu kā gardēžu tūrisma ceļa mērķi un sekmēt Valmiermuižā darītā amata alus eksportu. 60% fonda daļu pieder alus darītavas saimniekam Aigaram Ruņģim, 24% ‒ Austrijas ieguldījumu fondam "Industrieliegenschaftenverwaltung AG" (ILAG) un 16% ‒ Austrijas uzņēmumam "MVF40".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!