Foto: Shutterstock

Alus darītava SIA "Valmiermuižas alus" ar mērķi nākamajā gadā palielināt zelteru ražošanas apjomu par 10% plāno no Latvijas zemniekiem iepirkt vairāk nekā 40 tonnas vietējo ogu un augļu, pavēstīja alus darītavas pārstāvji.

Viņi norādīja, ka "Valmiermuižas alus" šā gada pirmajos desmit mēnešos pārdevis 116 000 litru "Gardu muti" zelteru, kas ir par 10% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn.

Alus darītavas saimnieks Aigars Ruņģis atzīmēja, ka "Valmiermuižas alus" zelteri brūvēti tikai no Latvijas dārzos un mežos augušām ogām un augļiem. "Piecos gados kopš zelteru ieviešanas ik gadu redzam augošu pieprasījumu Latvijā, un nu "Gardu muti" dažādās zelteru garšas ir pieejamas lielveikalos visā Latvijā. Arvien vispieprasītākais ir cidoniju zelteris - šā gada desmit mēnešos pārdoti 53 000 litru šī zeltera, bet visstraujāk šogad augusi rabarberu zeltera pārdošana - par 33%, jau minot uz papēžiem cidoniju zelterim. Droši var teikt, ka cidonija un rabarbers ir iecienītākās Latvijas garšas," teica Ruņģis.

Tāpat alus darītava informēja, ka šogad sākts arī cidoniju zeltera un rabarberu zeltera eksports uz Igauniju, bet novembrī pirmā cidoniju zeltera krava ceļos uz Zviedriju.

Kā norādīja uzņēmuma pārstāvji, "Gardu muti" zelteru klāstu šogad novembrī papildina upeņu garšas dzēriens. "Upeņu zeltera izveidē esam ieguldījuši 6000 eiro, tas gatavots no Latvijas dārzu upenēm. Upene ir vēl viena izteikta Latvijas garša, un ticu, ka upeņu zelteris būs nākamā gada zvaigzne," skaidroja Ruņģis.

Vienlaikus alus darītavas saimnieks pauda novērotu tendenci, ka Covid-19 pandēmijas laikā attīstījies garšu patriotisms, turklāt pircējiem ir svarīgi, lai ne tikai pats produkts ir ražots Latvijā, bet arī liela uzmanība tiek pievērsta tam, lai produkti tiek ražoti no Latvijā pieejamām izejvielām.

Zelteri "Gardu muti" tiek ražoti tikai no Latvijā augušām dārza un meža veltēm, ko "Valmiermuižas alus" uzdevumā iepērk un izspiež sulās kooperatīvs SIA "Dabas Auglis" Vaidavā, SIA "Very Berry" Alūksnē un "SIA "Ice Berry" Talsos. Visu zelteru ražošana notiek tikai Valmiermuižas alus darītavā, pauda "Valmiermuižas alus" pārstāvji.

Kā liecina informācija "Firmas.lv", "Valmiermuižas alus" pērn strādāja ar 5,684 miljonu eiro apgrozījumu un 3521 eiro peļņu.

"Valmiermuižas alus" reģistrēta 2005. gada jūnijā, un tās pamatkapitāls ir 1,397 miljoni eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir "Valmiermuižas ieguldījumu fonds", kurā 60% daļu pieder Ruņģim, 24% - Austrijas ieguldījumu fondam "Industrieliegenschaftenvervaltungs AG" (ILAG), bet 16% - Vācijas uzņēmumam "Thinkflink GmbH".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!