Foto: F64
Šogad meža nozares attīstībai piešķirs 237 927 eiro lielu valsts atbalstu, paredz valdības 6. janvārī atbalstītie grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos par valsts atbalsta piešķiršanas kārtību meža nozares attīstībai.

Grozījumi MK noteikumos paredz, ka atbalsta kopējais apmērs 2018. gadā ir 237 927 eiro, un to piešķirs no Zemkopības ministrijas (ZM) budžeta programmas "Meža resursu ilgtspējības saglabāšana" apakšprogrammas "Valsts atbalsta pasākumi meža nozarē" Meža attīstības fondam paredzētajiem līdzekļiem.

ZM norāda, ka tradicionāli valsts atbalsts meža nozares attīstībai paredz veicināt sabiedrības informēšanas un izglītošanas programmu un projektu īstenošanu.

Pasākuma "Meža dienas 2018" norises nodrošināšanai piešķirti 46 000 eiro. ZM norāda, ka, tā kā 2018. gads ir Latvijas simtgades gads un "Meža dienām" Latvijā apritēs 90 gadi, finansējums šim pasākumam, kura īstenošanā iesaistītas pašvaldības un attiecīgo pašvaldību nozares uzņēmumi, palielinās.

Meža nozares gada balvas "Zelta čiekurs" rīkošanai atvēlēti 21 500 eiro, bet balvu fondam "Zelta čiekurs" laureātiem - 47 400 eiro, bet meža nozares gada balvas "Zelta čiekurs" izgatavošanai - 10 000 eiro. ZM noteikumu projekta anotācijā norāda, ka 2018. gadā paredzēts divkāršot naudas balvas apmēru gada balvas "Zelta čiekurs" laureātiem, jo nozares balvas pasniegšanas ceremonija turpmāk notiks kārtējā gada nogalē un 2018. gada finansējuma daļa paredzēta 2017. gada un 2018. gada laureātiem.

Turpretī izstādes "Iepazīsties - koks!" nodrošinājumam paredzēti 18 000 eiro, skolu jaunatnes izglītošanas pasākumam "Konkurss "Mūsu mazais pārgājiens"" - 20 000 eiro.

Noteikumi paredz arī atbalstīt meža nozares prioritārās jomas zinātniskās izpētes projektus. Tostarp privāto mežu apsaimniekošanas un meža īpašumu konsolidācijas un kooperācijas procesa monitoringam atvēlēti 12 600 eiro, Latvijas situācijai atbilstoša meža apsaimniekošanas SEG emisiju un piesaistes references līmeņa noteikšanai 2021. - 2025.gadā paredzēti 61 500 eiro, bet ekspertiem par projektu iesniegumu un izpildes pārskatu vērtēšanu - 927 eiro.

ZM norāda, ka noteikumu projekts dos iespēju īstenot meža nozarei nepieciešamos pētījumus prioritārās jomās, kā arī attīstības projektus, tādējādi veicinot meža nozares atpazīstamību un pieejamo resursu un produktu kvalitatīvas un efektīvas izmantošanas iespējas.

Noteikumu projektā paredzētos atbalsta pasākumus saskaņā ar normatīvajiem aktiem par fonda pārvaldīšanu pārvalda ZM izveidota Meža attīstības fonda padome, bet administrē un uzrauga Lauku atbalsta dienests.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!