Pašlaik valsts budžeta deficīts ir 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir labāk nekā tika prognozēts iepriekš. Tā žurnālistiem sacīja finansu ministrs Edmunds Krastiņš.
Jau ziņots, ka pēc pēdējo grozījumu izdarīšanas valsts budžetā deficīta apjoms bija noteikts 4,6%, bet valdība ir izvirzījusi mērķi sasniegt 4% deficītu.

Šā gada 11 mēnešos valsts konsolidētā budžeta finansiālais deficīts ir sasniedzis 112,488 miljonus latu. Savukārt valsts budžeta fiskālais deficīts ir 120,674 miljoni latu. Tas ir tikai 66,9% no budžetā paredzētā deficīta apjoma.

Kopējie budžeta ieņēmumi ir viens miljards 150 miljoni 680 tūkstoši latu. Savukārt kopējie valsts budžeta izdevumi ir 1 miljards 266 miljoni 168 tūkstoši latu.

Valsts konsolidētā budžeta rādītājus vienpadsmit mēnešos Krastiņš novērtēja kā "visumā normālus".

Pievienotās vērtības nodoklis 11 mēnešos ir iekasēts 286,067 miljonu latu apjomā, un Krastiņš norādīja, ka pieaugums šī nodokļa ieņēmumos ir vērojams jau kopš jūlija.

Savukārt akcīzes nodoklis no janvāra līdz novembrim ir iekasēts 98,275 miljonu latu apjomā. Krastiņš norādīja, ka šis ir vienīgais nodoklis, kura ieņēmumi joprojām nav sasnieguši plānotos apjomus. Akcīzes ieņēmumi gan par degvielu, gan alkoholu un tabaku ir uzlabojušies, taču kopumā nodoklis joprojām tiek iekasēts mazāk nekā iecerēts.

Savukārt uzņēmumu ienākumu nodoklī ir iekasēti 84,009 miljoni latu, un finansu ministrs uzsvēra, ka šī nodokļa ieņēmumi ir stabili.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!