Foto: LETA

Valsts kontroliere Elita Krūmiņa Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V) nosūtījusi vēstuli, kurā saistībā ar valdības plāniem otrdien Latvijas ostu vadībā iecelt politiķus vai ar politiskajiem spēkiem saistītus cilvēkus norāda, ka šāds process nevar nodrošināt iestāžu darbības atbilstību tiesiskuma un lietderības prasībām.

Kā informē Valsts kontrole (VK), Krūmiņa vēstulē norāda, ka "politiska" brīvostas valde, kas ir izveidota bez profesionālās atbilstības ostas pārvaldīšanas uzdevumam izvērtēšanas, nevar nodrošināt šo iestāžu darbības atbilstību tiesiskuma un lietderības prasībām.

Valdes atbildības trūkumu, darba rezultātu izvērtējuma trūkumu, profesionālo prasmju, zināšanu un pieredzes nepietiekamību politiskās iecelšanas procesa dēļ ir konstatējuši arī Pasaules Bankas eksperti, atgādina VK.

Ministru kabineta sēdē izskatāmajiem materiāliem par ostu valdes locekļu iecelšanas jautājumiem pievienotie dokumenti nesatur prasības valdes locekļu amatu kandidātiem un izvērtējumu viņu zināšanu, prasmju un pieredzes jautājumos, kas saistīti ar ostu pārvaldību. Tāpēc kontroliere aicina Straujumu veikt pasākumus, lai nodrošinātu, ka jautājums par Latvijas ostu pārvaldību tiek objektīvi izvērtēts un tiek veidotas profesionālas un kompetentas Latvijas ostu pārvaldes.

Otrdienas, 25.novembra, Ministru kabineta sēdes darba kārtībā ir iekļauti jautājumi par valsts pārstāvju iecelšanu Rīgas ostas, Ventspils ostas un Liepājas speciālās ekonomiskās zonas valdes locekļu amatos.

Kā ziņots, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA) Rīgas brīvostas valdē virzīs bijušo tieslietu ministri, tagadējo Rīgas domes deputāti Baibu Broku (NA). Patlaban ministriju pārstāv Rolands Arturs Bebris.

Darbam Ventspils brīvostas valdē tiks virzīts ministra ārštata padomnieks Edijs Vaznis. Patlaban ministriju Ventspils ostas valdē pārstāv Ojārs Briedis.

Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) virzīs apstiprināšanai Ministru kabinetā jaunus Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvjus brīvostu valdēs. Darbam Liepājas brīvostas valdē tiks virzīts Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis, savukārt Ventspils un Rīgas brīvostās - ekonomikas ministres padomnieks Gatis Ābele un Artis Stucka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!