Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Valsts prezidents Egils Levits trešdien Rīgas pilī ticies ar tieslietu ministri Inesi Lībiņu-Egneri. Sarunu temats bijis arī regulējums par patiesā labuma guvējiem.

Valsts prezidents un Lībiņa-Egnere pārrunājuši Latvijas tieslietu jomas nostāju saistībā ar Eiropas Savienības (ES) tiesas lēmumu, atceļot ES direktīvu, kas noteica atklātību informācijai par patiesā labuma guvējiem.

Valsts prezidents un tieslietu ministre ir vienisprātis, ka Latvijā joprojām ir jāpatur spēkā norma, kas paredz atklāt juridisko personu patiesā labuma guvējus. Tas veicina godīgu, caurspīdīgu finanšu sektora darbību, informē Valsts prezidenta kanceleja.

Pēc Eiropas Savienības (ES) Tiesas pieņemtā lēmuma saistībā ar piekļuvi informācijai par patiesajiem labuma guvējiem ir skaidrs, ka arī Latvijai jādomā risinājums, kā šo informāciju padarīt publiski nepieejamu, vienlaikus saglabājot maksimāli ērtu piekļuvi šiem datiem, jo, neveicot izmaiņas, Latviju nākotnē var sagaidīt ne viena vien tiesvedība, "Sorainen" rīkotajā mediju pasākumā prognozēja partneris Nauris Grigals, kurš pieļauj, ka šāds risinājums visdrīzāk ātri netiks ieviests, iepriekš vēstīja "Delfi Bizness".

Pērnā gada nogalē ES Tiesa atzina par spēkā neesošu Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas direktīvas normu, kas paredz, ka informācijai par ES dalībvalstu teritorijā reģistrētu uzņēmumu patiesajiem labuma guvējiem vienmēr ir jābūt pieejamai ikvienam sabiedrības loceklim, to saistot ar privātās dzīves (tai skaitā informācijas par mantisko stāvokli) neaizskaramību. Latvijas atbildīgās institūcijas pagaidām nekādus lēmumus attiecībā uz šo spriedumu nav pieņēmušas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!