Foto: DELFI

Jebkurā no SIA "Lattelecom" un SIA "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) attīstības scenārijiem Latvijai būtisks aspekts ir ekonomiskās kontroles nodrošināšana, pavēstīja Ekonomikas ministrijas (EM) Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) ceturtdien ticies ar uzņēmuma "TeliaSonera AB"(TeliaSonera) pārstāvjiem, lai uzklausītu ārvalstu investora "Lattelecom" un LMT attīstības redzējumu un iespējamo turpmāko sadarbības modeli.

"TeliaSonera" apliecinājusi, ka plāno turpināt strādāt telekomunikāciju nozarē Baltijā un vērtē investīcijas Baltijas telekomunikāciju uzņēmumos kā ilgtermiņa investīcijas. Tāpat gan "TeliaSonera", gan valsts pārstāvji apliecināja, ka līdzšinējā LMT un "Lattelecom" īpašnieku sadarbība ir bijusi sekmīga un tagad akcionāriem nepieciešams vienoties par kopēju turpmākās darbības stratēģiju.

"TeliaSonera" pārstāvji kā labāko uzņēmumu turpmākās attīstības scenāriju vērtēja "Lattelecom" un LMT apvienošanu, tādējādi nodrošinot efektīvāku abu uzņēmumu resursu izmantošanu. Tāpat uzņēmumu apvienošana ļautu optimizēt turpmāk nepieciešamo investīciju apjomu uzņēmumu konkurētspējas saglabāšanai un rezultātā uzlabos patērētājiem sniegto pakalpojumu kvalitāti un pieejamību, norādīja EM.

Latvijas darba grupa ir iepazinusies ar "TeliaSonera" piedāvātajiem uzņēmumu attīstības priekšlikumiem. Tikšanās laikā valsts pārstāvji uzsvēra, ka līdzšinējo īpašnieku sadarbības modeli uzskata par sekmīgu un uz šī modeļa bāzes iespējams vienoties par uzņēmumu darbības uzlabošanas iespējām.

Vienlaikus Latvijas puse norādīja, ka tai būtisks aspekts ir ekonomiskās kontroles nodrošināšana jebkurā no nākotnes scenārijiem. Tāpat kā līdz šim, abiem īpašniekiem gan jānodrošina vienlīdzīgas iespējas ietekmēt būtisku lēmumus par abu uzņēmumu attīstību.

EM informēja, ka tuvākajā laikā plānots sasaukt "Lattelecom" un LMT kapitāla daļu pārvaldīšanas un stratēģiskās attīstības jautājumu risināšanas darba grupu, lai izskatītu Latvijas puses sagatavoto priekšlikumu darba grupas rekomendācijām par turpmāko "Lattelecom" un LMT darbību. Pēc priekšlikumu apstiprināšanas darba grupā, tie tiks iesniegti Ministru kabinetam.

Jau vēstīts, ka par to, kas jādara ar valstij piederošajām kapitāldaļām abos uzņēmumos, spriež ministru darba grupa, kuru vada ekonomikas ministrs. Noprotams, ka sarežģītākā procesa daļa gan būs politiskā vienošanās par uzņēmumu nākotni.

Latvijas valstij ar Privatizācijas aģentūras starpniecību pieder 51% "Lattelecom" daļu, bet pārējo īpašniece ir "TeliaSonera". Savukārt LMT īpašnieki ir Latvijas valsts (5%), "Lattelecom" (23%), Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (23%) un "TeliaSonera" (49%).

"TeliaSonera" lielākais īpašnieks ir Zviedrijas valdība (37%), kam seko Somija (13%). Pārējās akcijas pieder mazākiem investoriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!