Foto: DELFI Aculiecinieks
Reģionālās attīstības sekmēšanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) līdz šim apstiprinājusi Eiropas Savienības (ES) fondu projektus par gandrīz 170 miljoniem latu, informē ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļas pārstāve Linda Tilta.

Saskaņā ar viņas teikto vislielākā pašvaldību aktivitāte pēdējā pusgada laikā vērojama Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansētās aktivitātes "Nacionālas un reģionālās nozīmes attīstības centru izaugsmes veicināšana līdzsvarotai valsts attīstībai" ietvaros. Tās mērķis ir sekmēt pilsētvides atjaunošanu, nodrošinot pilsētu ilgtspējīgu attīstību un uzlabojot to pievilcību, kā arī veicināt pilsētu konkurētspējas celšanos, sekmējot uzņēmējdarbības un tehnoloģijas attīstību un uzlabojot iedzīvotājiem pakalpojumu pieejamību.

Aktivitātes ietvaros jau noslēgtas 59 vienošanās par projektu īstenošanu 138,2 miljonu latu mērā, kas veido 77,7% no pieejamā ERAF finansējuma šim mērķim.

Pēc Tiltas teiktā, vienlaikus sekmīgi turpinās arī ERAF līdzfinansēto pirmsskolas izglītības iestāžu un alternatīvās aprūpes infrastruktūras attīstības projektu ieviešana. Līdz šim noslēgti 64 līgumi 23 miljonu latu apmērā, kas veido 91,38% no pieejamā ERAF finansējuma šim mērķim.

Kopumā tika uzceltas vai paplašinātas 12 pirmsskolas izglītības iestādes, savukārt 22 izglītības iestādes tika renovētas vai labiekārtotas. Īstenojot šos projektus, radītas 1167 jaunas vietas bērniem pirmsskolas izglītības iestādēs, atbalstīti 11 alternatīvās aprūpes centri un vairāk nekā četriem tūkstošiem personu sniegta iespēja saņemt alternatīvās aprūpes pakalpojumus, pavēstīja VARAM pārstāve.

Viņa sacīja, ka tika sākta arī kvalificētu speciālistu piesaiste pašvaldībām un plānošanas reģioniem, kā arī sekmēts kvalitatīvas attīstības plānošanas process, veidojot ciešu sasaisti starp plānošanas reģionu un pašvaldību attīstības programmām un budžetiem. Tas būtiski uzlabo attīstības plānošanas procesa caurskatāmību un sabiedrības iesaisti savas teritorijas attīstības virzienu noteikšanā. Kopumā apstiprināti 185 projekti 4,8 miljonu latu apmērā no Eiropas Sociālā fonda (ESF) līdzfinansējuma, un tas ir 94% no kopējā pieejamā ESF finansējuma.

Jau vēstīts, ka līdz šā gada 31.janvārim ES fondu projektu līgumi noslēgti par aptuveni 2,3 miljardiem latu jeb 74,5% no kopējā piešķīruma, bet finansējuma saņēmējiem izmaksāti 942 miljoni latu, kas ir 30% no kopējā perioda ES fondu piešķīruma.

Latvijai pieejamais ES fondu finansējums 2007.-2013.gada periodā ir 3,18 miljardi latu. Šos līdzekļus Latvija var izmantot līdz 2015.gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!