Foto: stock.xchng

Saeima šodien trešajā, galīgajā, lasījumā pieņēma grozījumus Civilprocesa likumā, tādējādi ieviešot jaunajai Maksātnespējas likuma redakcijai atbilstošas procesuālās normas, informēja Saeimas Preses dienestā.

Likumā noteikta iespēja apelācijas kārtībā pārsūdzēt spriedumus, ar kuriem noraidīts tiesiskās aizsardzības procesa pieteikums vai juridiskās personas vai fizikās personas maksātnespējas procesa pieteikums. Iepriekš šāda pārsūdzības iespēja nebija paredzēta.

Kā iepriekš norādīja par likumprojekta virzību atbildīgās Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK), ir izveidojusies situācija, ka 11.Saeimā ir pieņemts jauns maksātnespējas regulējums, taču tiesām nav instrumentu tajā iekļauto normu piemērošanai. Tādēļ līdz attiecīgo Civilprocesa likuma grozījumu pieņemšanai tika atlikta arī jaunā maksātnespējas regulējuma spēkā stāšanās. Izmaiņas abos likumos būs spēkā no šī gada 1.marta.

Saskaņā ar jauno regulējumu līdz ar "ģimenes maksātnespējas" jēdziena ieviešanu parādnieks varēs iesniegt vienu maksātnespējas procesa pieteikumu kopā ar savu laulāto vai personu, kura sastāv ar parādnieku radniecībā vai svainībā līdz otrajai pakāpei, maksājot vienu nodevu un vienu depozīta maksājumu.

Ņemot vērā, ka Maksātnespējas likums ievieš fiziskās personas maksātnespējas procesa depozītu, kas kalpos par segumu maksātnespējas administratora atlīdzībai, Civilprocesa likumā nepieciešamas arī attiecīgas procesuālās normas. Depozīta summa būs jāiemaksā Maksātnespējas administrācijas speciāli izveidotajā kontā, nevis tikai jāuzrāda nepieciešamā summa.

Tiesa no maksātnespējas procesa depozīta samaksas varēs pilnīgi vai daļēji atbrīvot uzņēmuma darbinieku, ja viņš maksātnespējas procesa pieteikumu iesniedz pēc tam, kad, piemērojot piespiedu izpildes līdzekļus, nav bijis iespējams piedzīt parādu no darba devēja, un darbinieks, ievērojot viņa mantisko stāvokli, nevar iemaksāt maksātnespējas procesa depozītu.

Civilprocesa likumā noteiktas arī izmaiņas attiecībā uz citiem maksātnespējas procesa aspektiem.

Saeimā 2014.gada 25.septembrī pieņemtie Maksātnespējas likuma grozījumi paredz būtiskas izmaiņas maksātnespējas regulējumā, reformējot privātpersonu maksātnespējas procesu, tostarp būtiski samazinot parādu dzēšanas termiņus. Tāpat izmaiņas paredz būtiskus uzlabojumus juridisko personu maksātnespējas regulējumā, cita starpā ierobežojot tā saucamo izsoļu reiderismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!