Foto: Publicitātes foto/Вячеслав Шишлов

Valsts drošības dienests (VDD) patlaban veic informācijas pārbaudi saistībā ar Latvijas SIA "Pobeda Confectionery", kura Ventspils ražotnē nodarbojas ar šokolādes un citu saldumu ražošanu, iespējamu iesaisti atbalsta sniegšanā Krievijas bruņotajiem spēkiem, "Delfi Bizness" apliecināja dienestā.

Ņemot vērā minēto, VDD patlaban no komentāriem saistībā ar šo gadījumu atturēsies.

Ceturtdien sociālajos tīklos tika izplatīta informācija, ka Krievijas saldumu rūpnīcas "Pobeda" izpilddirektore Olga Muravjova saņēmusi Krievijas pilsētas Jegorjevskas biedrības "Kaujas brālība" apbalvojumu pateicībā par to, ka uzņēmums kopš Krievijas sāktā kara Ukrainā sākuma ir ziedojis vairāk nekā 15 tonnas savas produkcijas krievu armijai. Informācija par to februāra beigās bija publicēta arī atsevišķās Krievijas mājaslapās.

Uzmanību notikušajam pievērsis arī Nacionālās apvienības deputāts Artūrs Butāns, kurš vērsies VDD saistībā ar iespējamajiem pārkāpumiem.

Muravjeva ir valdes priekšsēdētāja un līdzīpašniece arī Ventspilī esošajam uzņēmumam "Pobeda Confectionery". Ventspilī ir viena no kopumā trijām "Pobeda" ražotnēm. Otras divas ir Kļemjonovas ciemā un Jegorjevskā Krievijā.

Ārlietu ministrijā (ĀM) "Delfi Bizness" stāsta, ka ministrija sadarbībā ar kompetentajām iestādēm skaidro minētās informācijas pamatotību.

Vienlaikus ĀM uzsver — ne ASV, ne ES sankcijas, ņemot vērā ANO lūgumus par pārtikas pieejamības nodrošināšanu mazāk attīstītu valstu vajadzībām pasaulē, nav vērstas pret Krievijas pārtikas nozari. Tomēr Latvijā nav gaidītas tādas investīcijas, kuras atbalsta Krievijas karu Ukrainā. Ja informācija apstiprināsies, ministrija sola pieņemt nepieciešamos lēmumus, gan neprecizējot, kādus.

Arī Iekšlietu ministrijā "Delfi Bizness" apstiprināja, ka VDD veic informācijas pārbaudi saistībā ar saldumu ražotnes iespējamajiem pārkāpumiem. Ministrija gan atturējās no plašākiem komentāriem.

"Pobeda Confectionery" pārstāvji komentāru solīja sniegt ceturtdienas vakarā.

Kā liecina "Lursoft" informācija, "Pobeda Confectionery" reģistrēts 2014. gadā, un tā pamatkapitāls ir 3060 eiro. Uzņēmuma kapitālā 90,2% pieder Kiprā reģistrētai kompānijai "Adellaar Holdings Limited", bet pārējo kapitāldaļu īpašnieki ir agrākie Krievijas, nu Kipras pilsoņi Vitālijs un Olga Muravjovi.

Patiesā labuma guvējs ir Andrejs Muravjovs. Vitālijs Muravjevs līdz 2022. gada 7. martam "Lursoft" datubāzē bija uzrādīts kā Krievijas pilsonis, bet kopš pagājušā gada 7. marta viņš parādās kā Kipras pilsonis. Olga un Andrejs Muravjovi kā Kipras pilsoņi reģistrā uzrādās jau kopš 2018. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!