Foto: LETA

"VEF Radiotehnikas RRR" ēkas pārdos, un jaunie īpašnieki tās nojauks, pirmdien žurnālistiem pavēstīja "Radiotehnikas" valdes loceklis Ēriks Ertmanis.

Viņš jaunos īpašniekus neatklāja, norādot, ka tā ir konfidenciāla informācija, bet līdz oktobra sākumam tas varētu tapt atklāts.

Valsts vides dienesta (VVD) pārstāvis Jānis Lapsiņš pavēstīja, ka dienests ir noteicis zemes īpašniekiem - uzņēmumam "LAS-RT" - līdz 1. janvārim izvest visus atkritumus, kas atrodas "Radiotehnikas" teritorijā. Uzņēmuma pārstāvis Sergejs Maleckis paziņoja, ka viņi to var izdarīt gada laikā, savukārt Rīgas domes vicemērs Andris Ameriks uzsvēra, ka tādā gadījumā īpašniekiem būs jāizstrādā atkritumu izvešanas grafiks un jāatskaitās par katru mēnesi.

"Es piedalos apsekošanā tikai tādā gadījumā, ja situācija tiešām ir līdz kaklam. Pārdodiet zemi, pārdodiet īpašumus, bet šai teritorijai ir jābūt tīrai. Ja mums būs jāiesaistās, jums tas ļoti nepatiks. [..] Un nederēs vienkārši gads - jums būs jāatskaitās pa mēnešiem. Tikko kaut kas nenotiks, vai kaut kas tiks nokavēts, mēs ķersimies klāt. Mana vizīte nav ekskursija," savu neapmierinātību pauda Ameriks.

Maleckis informēja, ka 2009. gadā VVD un RD bija izdevuši atļauju uzņēmumam "DTRS-Eiropa" izveidot atkritumu šķirošanas punktu, taču uzņēmums bankrotēja, īpašnieks pieteica maksātnespēju, un to visu pārrakstīja Tadžikistānas pilsonei, tamdēļ atkritumi tā arī stāv šajā teritorijā.

Viņš arī uzsvēra, ka atkritumu izvešana jau pamazām sākusies - līdz šim izvesti aptuveni 500 kubikmetru. Taču Valsts vides dienests un Rīgas dome atzina, ka novērojumi liecina, ka teritorijā tiek pievesti arvien jauni atkritumi. Tāpat RD pārstāvji atgādināja, ka VVD 2011. gadā jaunajiem īpašniekiem bija izdevis atļauju atkritumus izvest, taču tas nav noticis.

VVD pārstāvis Jānis Lapsiņš norādīja, ka atļauja veidot atkritumu šķirošanas punktu tolaik tika dota tikai teritorijā esošajā angārā, taču atkritumi tika izvietoti gandrīz pa visu teritoriju. Lapsiņš atzīmēja, ka daļēja vaina būtu jāuzņemas arī "Radiotehnikai", jo tā redzēja, ka šī teritorija tiek pārveidota par izgāztuvi, bet neko neiebilda.

"Radiotehnikas" teritorijā atrodas arī daudzstāvu ēka, kuras pirmaja stāvā pašlaik atrodas veikals "Prisma". Šīs ēkas īpašnieku pārstāvis Igors Kukainis pavēstīja, ka būvi iecerēts atjaunot - līdz gada beigām tiks izstrādāts tehniskais projekts, un nākamo divu gadu laikā plānots ēkā izbūvēt tirdzniecības centru, bet tās iekšpagalmā - daudzstāvu autostāvvietu.

Pēc "Radiotehnikas" teritorijas apsekošanas RD Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs sprieda, ka, iespējams, RD lēmumos nepieciešami grozījumu, kas paredzētu, ka piemērot paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokli varētu ne tikai graustiem, bet arī degradētām teritorijām.

Jau vēstīts, ka augusta sākumā "VEF Radiotehnikas RRR" teritorijā esošajā mēbeļu ražotnē izcēlās ugunsgrēks, kuru pilnībā likvidēt izdevās vien pēc divām nedēļām. Ugunsgrēkā dega trīsstāvu ēkas cokolstāvs 1100 kvadrātmetru platībā.

Rīgas domes Īpašuma departaments apsekoja teritoriju un konstatēja, ka teritorijā tiek uzkrāti dažādi atkritumi, kā dēļ rodas antisanitāri apstākļi un vides piesārņojums. Būves, kas ietilpst šo nekustamo īpašumu sastāvā, netiek uzturētas atbilstoši Rīgas domes saistošajiem noteikumiem, tās ir brīvi pieejamas, cietušas ugunsgrēkā, tās ir tādā vizuālā un tehniskā stāvoklī, ka degradē Rīgas pilsētvidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!