Foto: LETA

Pirmdien, 16. martā, Ekonomikas ministrija, apzinot tirgotāju viedokli un iespējas, lēma par pasākumiem sociālās distancēšanās nodrošināšanai tirdzniecības vietās. Līdz ar to tirgotājiem obligāti būs jānodrošina divu metru distancēšanās veikalos, tirdzniecības vietās, tirgos, aptiekās, kā arī jāuzstāda atbilstošas norādes.

Valsts institūciju un uzņēmēju pārstāvji vienojās ieviest sekojošus pasākumus sociālās distancēšanās nodrošināšanai tirdzniecības vietās ar mērķi ierobežot vīrusa "Covid-19" izplatību:

  • tirgotājiem noteikt pienākumu tirdzniecības centros, tirgos un ielu tirdzniecības organizēšanas vietās redzamā vietā izvietot skaidri salasāmu aicinājumu apmeklētājiem būt sociāli atbildīgiem un kases zonā ievērot divu metru distanci no rindā priekšā stāvošā apmeklētāja un pārdevēja;
  • kases zonā nodrošināt divu metru distanci no rindā priekšā stāvošā apmeklētāja un pārdevēja, piemēram, ar norādošām lentām. Šāda prasība attiecināma uz tirdzniecības vietām virs 100 m2; mazākiem veikaliem šī prasība ir rekomendējoša;
  • vienlaikus tirgotāji tiek aicināti iespēju robežās īstenot citus pasākumus cilvēku, t.sk. veikalu darbinieku, plūsmas ierobežošanai tirdzniecības vietās, kas veicinātu Veselības ministrijas rekomendāciju ievērošanu attiecībā uz "Covid-19" vīrusa izplatības ierobežošanu.

"Tiekoties ar uzņēmēju un tirgotāju organizācijām, Ekonomikas ministrija guva pārliecību, ka lielākie tirgotāji jau ir ieviesuši virkni drošības pasākumu un ir gatavi ieviest vēl papildu pasākumus, lai nodrošinātu maksimālu cilvēku aizsardzību, gan pircēju, gan savu darbinieku. Tāpat tirgotāji norādīja, ka preču krājumi gan veikalos, gan noliktavās ir pietiekamā apmērā; tikai atsevišķos gadījumos kavējas atsevišķu importēto preču piegādes dēļ satiksmes ierobežojumiem un papildu kontrolēm uz robežām. Tāpēc aicinām iedzīvotājus plānot savus pirkumus, apmeklēt veikalus retāk un tajās stundās, kad veikalu apmeklējums ir retāks," norāda Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietniece Zaiga Liepiņa.

Būtiski norādīt, ka minēto prasību uzraudzību tirdzniecības vietās veiks Valsts policija sadarbībā ar pašvaldībām. Tirgotājam noteikta administratīvā atbildība par šīs informācijas (aicinājuma) neizvietošanu tirdzniecības vietās, savukārt apmeklētājiem par aicinājumā minēto norādījumu neievērošanu. Atgādinājumam: Atbilstoši Administratīvo pārkāpumu kodeksam, par ārkārtējās situācijas vai izņēmuma stāvokļa laikā noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu var piemērot sodu līdz 350 eiro.

Tāpat panākta vienošanās, ka Ekonomikas ministrija apkopos lielo tirgotāju labās prakses piemērus, lai mazākajiem tirgotājiem palīdzētu ieviest papildu drošības pasākumus. Ieteikumi tiks publicēti ministrijas tīmekļa vietnē.

Lielāko tirdzniecības ķēžu pārstāvji informēja par jau līdz šim veiktajiem pasākumiem distances nodrošināšanai - izvietotajiem informatīvajiem paziņojumiem un lentām uz grīdas, izvietotajiem dezinfekcijas līdzekļiem veikalu apmeklētājiem, papildu dezinfekcijas pasākumiem veikalu telpās, iepirkšanās groziem un ratiem. Tirgotāju pārstāvji norādīja, ka jau šobrīd ir jūtama pircēju skaita samazināšanās, līdz ar to viņi izvērtē iespēju atsevišķos gadījumos samazināt veikalu darba laiku. Tāpat viņi norādīja, ka ieviesīs papildu jaudas interneta tirdzniecībā un ka īpaši seko līdz preču cenu izmaiņām, taču jāņem vērā, ka atsevišķām precēm cenas maina piegādātāji, līdz ar to cenas mainās arī veikalos.

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) izstrādājusi rekomendācijas tirgotāju rīcībai, kas svarīgas visai sabiedrībai.

Informēt pircējus par drošības un uzvedības pasākumiem tirdzniecības vietās:

1) neapmeklēt veikalu "pīķa stundās";

2) samazināt tiešu kontaktu ar citiem cilvēkiem, tai skaitā, sasveicinoties neizmantot rokas spiedienu vai apkampienus;

3) ievērot distanci no citiem cilvēkiem (vēlams ap 2 m);

4) "neapskatīt" produktus ar tausti, ņemt rokā tikai to, ko pirks;

5) ievērot elementāru roku higiēnu, iepērkoties dezinficēt rokas vai izmantot cimdus.

Ieviest izmaiņas pārdošanas organizēšanā:

1) pārtraukt akcijas;

2) iesaiņot nefasēto pārtiku;

3) izvietot pie ieejas dezinfekcijas līdzekļus un vienreizējos cimdus;

4) administratīviem darbiniekiem palīdzēt pie pārdošanas;

5) noteikt karantīnu darbiniekiem, kas atgriezušies no apdraudētajām valstīm;

6) pēc iespējas ieviest attālināto darbu;

7) pārdevējiem nodrošināt roku dezinfekcijas līdzekļi, atgādināt par neskaršanos sejai ar nemazgātām rokām;

8) rūpēties par darbinieku imunitāti, nodrošinot bezmaksas ingveru, citronu un medu;

9) nodrošināt darba vietas ar termometru darbinieku veselības stāvokļa kontrolēšanai, ja rodas kādas aizdomas;

10) naudu un norēķinu kartes nenodot no rokas rokās, izmantot norēķinu vietu;

11) pēc iespējas iezīmēt pircēju rindas gaidīšanas vietas (līdzīgi, kā tas ir finanšu iestādēs), norādot distanci starp cilvēkiem.

Jau iepriekš mazumtirdzniecības uzņēmumi apstiprināja, ka ir gatavi ierobežot pircēju plūsmu veikalos. Mazumtirgotājs "Elvi Latvija" ir gatavs atbalstīt jebkuru valsts iniciatīvu "Covid-19" izplatības ierobežošanai veikalos Latvijā, tostarp cilvēku plūsmas ierobežošanu, pauda "Elvi Latvija" pārstāvji. "Ja valdība lems kaut kādā veidā ierobežot pārtikas preču tirdzniecību, mēs esam apņēmušies rast veidu, kā prasības izpildīt, jo sabiedrības drošība ir pirmajā vietā."

Pēc kompānijā minētā, lemjot par cilvēku plūsmas ierobežošanu veikalos, būtiski atsevišķi izdalīt pārtikas tirdzniecības uzņēmumus, kuri nodrošina pirmās nepieciešamības preču pieejamību iedzīvotājiem, no nepārtikas preču tirgotājiem.

Mazumtirgotāja pārstāvji arī norāda, ka, neraugoties uz pietiekamajiem pārtikas krājumiem, cilvēki joprojām mēģina veidot individuālos uzkrājumus, un stress sabiedrībā pastāv. Tāpēc, lemjot par papildu ierobežojumiem "Covid-19" dēļ, būtu jādod konkrētas vadlīnijas pārtikas tirgotājiem pārtikas preču pieejamības organizēšanai, lai neradītu vēl lielāku stresu pircējiem un viņiem nerastos maldīga sajūta par kāda pārtikas produkta nepieejamību vispār. Pēc "Elvi Latvija" pārstāvju paustā, būtiski panākt, lai ierobežojumi tirdzniecības vietās nerezultējas garās rindās ārpus veikaliem, sekmējot cilvēku pulcēšanos un drūzmēšanos.

Veikalu tīklos "top!" un "Labais" tiek ieviestas divu metru distances ievērošanas norādes, lai mazinātu tiešu kontaktu vienam ar otru. Veikalos, kuros rasta iespēja, tiek samazināts darba laiks, lai maksimāli veicinātu sociālo distancēšanos, spētu papildināt preces un dezinficēt veikalus. "Aicinām pircējus iepirkties pa vienam, iepirkties retāk, plānojot pirkumu sarakstu ilgākam laikam. Jau tagad kontrolējam cilvēku plūsmu veikalos. Veikalos esam izvietojuši informatīvus materiālus, kā arī aktīvi informējam veikala iekšējā radio par iespējām sevi pasargāt no vīrusa izplatības," teic SIA "Iepirkumu grupa" mārketinga direktore Ilze Priedīte.

Mazumtirdzniecības uzņēmums "Rimi Latvia" nepieciešamības gadījumā ir gatavs ierobežot pircēju plūsmu veikalu tīklā "Covid-19" dēļ, teica "Rimi Latvia" sabiedrisko attiecību vadītāja Regīna Ikala. "Rūpīgi sekojam valsts institūciju lēmumiem un rekomendācijām, lai nodrošinātu saviem darbiniekiem drošus darba apstākļus un pircējiem drošu iepirkšanos," viņa uzsvēra, norādot - ja būs nepieciešams, "Rimi" veikalu tīklā ierobežos pircēju plūsmu.

Viņa arī pastāstīja, ka kopš piektdienas, 13. marta, visos "Rimi Latvia" veikalos ir izvietoti un skan informatīvi materiāli, kas aicina pircējus bez vajadzības nedoties uz veikalu, kā arī iepirkšanās laikā izmantot veikalos pieejamos dezinfekcijas līdzekļus. Tāpat pircēji aicināti iepērkoties ievērot divu metru distanci no pārējiem pircējiem un veikala darbiniekiem.

Mazumtirgotājs "Maxima Latvija" ir gatavs nodrošināt sociālo distancēšanos jeb ierobežot cilvēku plūsmu veikalos, apliecināja "Maxima Latvija" komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule. "Mēs viennozīmīgi esam atvērti izskatīt šādus priekšlikumus, mums pašiem izstrādes stadijā ir varianti, kā mēs varētu kontrolēt cilvēku pieplūdumu "Maxima" veikalos," sacīja Dupate-Ugule, apliecinot, mazumtirgotāja iestāšanos par to, lai mazinātu cilvēku skaitu veikalos, kas ir sevišķi būtiski "Covid-19" izplatības ierobežošanas kontekstā.

Viņa teica, ka ir būtiski novērst situācijas, kad uz veikaliem nāk cilvēki ar nozīmētu karantīnu "Covid-19" dēļ. Šī vīrusa ierobežošana lielā mērā ir arī cilvēku atbildība pret sevi un apkārtējiem. Uz jautājumu par konkrētiem uzņēmuma pasākumiem, Dupate-Ugule atbildēja, ka viens no tiem saistīts ar veikala darba laika samazināšanu, vai arī varētu tikt ieviesti tehniski risinājumi cilvēka plūsmas regulēšanai uz vietas veikalos.

Jāatgādina, ka Ministru kabinets š.g. 14. martā uzdeva Ekonomikas ministrijai sadarbībā ar tirgotājiem ieviest pasākumus sociālās distancēšanās nodrošināšanai tirdzniecības vietās ar mērķi ierobežot vīrusa "Covid-19" izplatību. Līdz ar to pirmdien, 16. martā, Ekonomikas ministrijā tika sasaukta sanāksme, lai pārrunātu šo jautājumu, apzinātu tirgotāju viedokli un iespējas, kā arī lemtu par īstenojamiem pasākumiem sociālās distancēšanās nodrošināšanai tirdzniecības vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!