Foto: LETA
Administratīvā apgabaltiesa atzinusi par prettiesisku Tukuma novada domes lēmumu noraidīt vēja parka "Pienava wind" būvniecību Tukuma novadā, ziņo vēja parka attīstītāja SIA "Eolus" valdes loceklis Gatis Galviņš.

Viņš cer, ka tuvākā mēneša laikā beidzot tiks sākta projekta tālāka attīstība, pārtraucot gadiem ieilgušo tiesvedību ar Tukuma novada domi, tai faktiski iesaldējot nacionālas nozīmes projektu un kavējot Latvijas enerģētiskās drošības stiprināšanu.

Administratīvā apgabaltiesa viena mēneša laikā no sprieduma spēkā stāšanās dienas uzdevusi Tukuma novada domei izdot SIA "Pienava wind" labvēlīgu administratīvo aktu, ar kuru tiktu akceptēta SIA "Pienava wind" paredzētā darbība – vēja elektrostaciju parka "Pienava" būvniecība Tukuma novadā.

"Esmu gandarīts par tiesas pieņemto lēmumu, jo "Pienava wind" attīstības projekts ir precedents, kura rezultāts kopumā ir sava veida atskaites punkts tam, vai Latvijā vēja parki paliks tikai "uz papīra", vai tomēr tiks uzbūvēti," vērtē Galviņš.

Tukuma novada dome iepriekš rīkojusies pretrunā ar normatīviem, un tai jau sākotnēji nebija pamata noraidīt un vēlāk vilcināt "Pienava wind" vēja parka būvniecību, viņš atzīmē, piebilstot, ka attīstītājs iecerētajā "Pienava wind" projektā bija nonācis ķīlnieka lomā, jo domes lēmumi faktiski projektu iesaldēja, liekot tam dažādus administratīvos šķēršļus.

Lai arī domei ir iespēja vērsties ar kasācijas sūdzību Administratīvajā apgabaltiesā, viņš tomēr cer, ka tā apzināsies, ka šajā sarežģītajā ģeopolitiskajā situācijā nav īstais brīdis nepamatotiem eksperimentiem. "Mūsu kopīgais uzdevums ir ne tikai nodrošināt investīciju ieplūšanu Latvijas ekonomikā, bet arī strādāt pie Latvijas enerģētiskas drošības un neatkarības stiprināšanas," uzsver Galviņš.

Paredzēts, ka "Pienava wind" tiks uzstādītas vismaz 22 vēja turbīnas ar katras jaudu virs 6MW. Ja tiktu īstenots arī blakus esošā "Dobele wind" vēja parka projekts, šie parki kopā ik gadu spētu saražot 700-1000 GWh elektroenerģijas, kas būtu pielīdzināms 10% no kopējā Latvijas gada elektroenerģijas patēriņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!