Foto: Shutterstock

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) izstrādājusi grozījumus ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodikā. Tie paredz mehānismu komersantiem neparedzēto izmaksu, kas saistītas ar energoresursu cenu izmaiņām, iekļaušanai tarifu aprēķinā, kā arī lietotājiem pārmaksātā kompensēšanai, ja energoresursu cenas bijušas zemākas nekā tarifa aprēķinā iekļautās.

Par izstrādātajiem grozījumiem šobrīd norisinās publiskā konsultācija ar tirgus dalībniekiem, viedokli iespējams sniegt arī pakalpojumu lietotājiem (līdz 9. septembrim).

"Energoresursu cenām patlaban ir būtisks īpatsvars ūdenssaimniecības pakalpojumu izmaksās – vidēji 29%. Laikā, kad energoresursu cenas biržās dinamiski mainās un ilgākam periodam ir tikai aptuveni aplēšamas, pie esošā regulējuma, var tikt apdraudēta centralizēto ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu nepārtraukta un kvalitatīva nodrošināšana. Proti, ja elektroenerģijas cena pieaugusi straujāk nekā ieplānota spēkā esošajā ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifā, tiek ietekmēta pakalpojumu sniedzēju maksātspēja, kā rezultātā var nākties strādāt ar zaudējumiem, jo saskaņā ar esošo mehānismu līdz jaunu tarifu spēkā stāšanās brīdim netiek segtas faktiski radušās izmaksas," klāsta SPRK priekšsēdētāja Alda Ozola.

Viņa arī norāda, ka jau šobrīd redzama tendence, ka SPRK jaunus ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu projektus iesniedz arī tie komersanti, kuriem tarifi tika pārskatīti un apstiprināti pēdējā pusgada laikā.

Attiecīgi ar izstrādātajiem grozījumiem plānots ieviest mehānismu, lai šajos apstākļos sabalansētu kā komersantu, tā arī pakalpojumu lietotāju intereses – ļautu komersantiem atgūt ekonomiski pamatotas izmaksas, ja starp tarifu vērtēšanas periodiem energoresursu (elektroenerģijas, siltumenerģijas, kurināmā, gāzes) cenas bijušas augstākas nekā bija ieplānots spēkā esošo tarifu projekta aprēķinā, kā arī kompensētu lietotājiem pārmaksāto, ja energoresursu cenas ir bijušas zemākas nekā bija ieplānots tarifu projekta aprēķinā.

Papildus, lai pēc iespējas ātrāk un ar mazāku administratīvo slodzi pielāgotos straujajām elektroenerģijas cenu izmaiņām, publiskās konsultācijas laikā ar iesaistītajām pusēm kopīgi tiek vērtēta iespēja ļaut ūdenssaimniecības komersantiem pašiem noteikt ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifus. Līdzīgi tas šobrīd ir atļauts siltumapgādes nozarē, kur SPRK paātrinātā kārtībā vērtē komersantu pašu noteikto tarifu aprēķinu pareizību.

Kopumā (06.09.22.) SPRK vērtēšanā ir 21 ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu projekts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!