Foto: F64
Šoziem vēlu atnākušais aukstums kartupeļu uzglabāšanu neietekmē, norādīja kartupeļu čipšu ražotāja AS "Latfood" agroservisa direktors Ilgvars Krūmiņš.


Ziemas periodā kartupeļi, kas paredzēti stādīšanai gaidāmajā sezonā, tiek uzglabāti noliktavās tiem piemērotā vidē - atbilstošā mitruma līmenī, gaisa temperatūrā un iepakojumā, kas nodrošina piemērotus apstākļus neatkarīgi no ziemas untumiem. Līdz ar to atšķirībā no ziemāju kultūrām laika apstākļi kartupeļus tiešā veidā neietekmē, tādēļ bažām par novēloti iestājušos ziemu nav pamata, sacīja Krūmiņš.

"Kartupeļu stādīšanai lielāka nozīme ir laika apstākļiem ziemas noslēgumā un pavasarī, kas nosaka to, cik ātri var uzsākt pavasara lauka darbus. Kartupeļiem labvēlīgāka ir irdena augsne, tādēļ vēlams, lai ziemā zeme ir sasalusi, jo tad pavasarī, augsnei atkūstot, zeme ir irdenāka, vieglāk apstrādājama un sagatavojama. Savukārt, ja ziemā gaisa temperatūra nav pietiekami zema, tad pārlieku liela mitruma ietekmē tā sablīvējas un pavasara periodā lēnāk žūst, kas padara to grūtāk apstrādājamu," skaidroja agronoms.

Pagājušajā rudenī uzņēmums kopumā iepirkts vislielākais daudzums kartupeļu uzņēmuma vēsturē - 12 600 tonnas kartupeļu, kas izaudzēti 20 Latvijas zemnieku saimniecībās speciāli "Ādažu čipsu" ražošanai, sacīja "Latfood" pārstāvis.

Kā liecina Lauku konsultāciju un izglītības centra dati, pērn ar kartupeļiem apsēti 31 500 hektāri, 2010.gadā tika apsēti 30 100 hektāri. 2009.gadā kartupeļi tika stādīti 30 000 hektāru, savukārt 2008.gadā - 37 800 hektāros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!