Foto: LETA

"Luminor" banka piešķīrusi finansējumu 8,7 miljonu eiro apmērā no atkritumiem iegūtā kurināmā reģenerācijas iekārtu izbūvei Ventspilī.

Projekta kopējās izmaksas ir 21.9 miljoni eiro, to līdzfinansē arī no Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļiem. "Luminor" piešķirtais aizdevums galvenokārt tiks izmantots iekārtu iegādei un būvniecībai.

Tas ir pirmais šāda veida vides projekts Latvijā un vienīgais, kas ir atbalstīts 2014.– 2020. gada plānošanas periodā ES fondu atbalsta programmu ietvaros. To īstenos pašvaldības SIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts".

Citi vēl domā, kā ieviest ES Regulas, lai aizsargātu, uzlabotu un saglabātu vides kvalitāti, sekmētu aprites ekonomikas principus un iespējami efektīvi izmantotu resursus, savukārt Ventspils labiekārtošanas kombināts jau īsteno projektu, un tas būs pirmais šāda veida projekts Latvijā, raksturo "Luminor" Korporatīvā departamenta vadītāja Ilze Zoltnere. Projekts veicinās lietderīgu atkritumu apsaimniekošanu Ventspilī un atbalstīs Latvijas mērķi samazināt izgāztuvju atkritumu apjomu. Atbalsts vides aizsardzības, ilgtspējas un energoefektivitātes uzlabošanas projektiem ir viena no bankas prioritātēm, atzīst Zoltnere.

Projekts paredz no nešķirotiem sadzīves atkritumiem sagatavota kurināmā sadedzināšanu ar enerģijas atguvi, nodrošinot atkritumos esošu energoresursu atgriešanu tautsaimniecībā kā siltumenerģiju un elektroenerģiju un apglabājamā atkritumu apjoma samazināšanu.

"Projekts ir nozīmīgs ne tikai Ventspils atkritumu apsaimniekošanas reģiona ietvaros, bet arī blakus esošajiem atkritumu apsaimniekošanas reģioniem un nozarei kopumā. Pēdējos trīs gados, sadarbojoties ar pilsētas pašvaldību, esam gatavojušies atkritumu reģenerācijas iekārtas būvniecībai un koģenerācijas iekārtu uzstādīšanai, lai sāktu siltuma un elektroenerģijas ražošanu. "Luminor" finansējums ir būtisks atbalsts, lai projektu īstenotu. Jaunā koģenerācijas stacija ļaus pārtraukt ogļu katla darbību, kurš esošajā katlumājā daļēji nodrošina siltuma un tehnoloģiskā tvaika ražošanu, tādējādi pilnībā atsakoties no fosilā kurināmā izmantošanas Ventspilī, kā arī samazināt poligonos apglabājamo atkritumu apjomu," stāsta SIA "Ventspils labiekārtošanas kombināta" valdes priekšsēdētājs Gaitis Celms.

Eiropas Savienība ir vienojusies par stingrākām prasībām attiecībā uz atkritumu pārstrādi un atkārtotu izmantošanu, izvirzot dalībvalstīm mērķi līdz 2035. gadam panākt, lai 65% no sadzīves atkritumiem tiktu izmantoti atkārtoti vai pārstrādāti, un tikai 10% no atkritumiem - noglabāti atkritumu poligonos.

Šobrīd Latvijā mazāk nekā 50% no cietajiem sadzīves atkritumiem pārstrādā, un lielākā daļa tiek apglabāta zemē. Viena no atkritumu pārstrādes iespējām ir "enerģijas reģenerācija", kas nozīmē tādu atkritumu sadedzināšanas iekārtu izveidi, kurās ir augsts efektivitātes līmenis. Šobrīd Latvijā nav īpaši būvētas atkritumu sadedzināšanas rūpnīcas, kamēr Igaunijā un Lietuvā jau ir lielas ražotnes.

"Ventspils labiekārtošanas kombināts" dibināts 1994.gadā; tas ir 100% pašvaldības īpašumā esošs uzņēmums, kas sniedz plaša profila pakalpojumus. Viens no uzņēmuma pamatdarbības veidiem ir atkritumu apsaimniekošana Ventspils pilsētā un atsevišķos novados, kas veido aptuveni 40% no uzņēmuma ieņēmumiem. Uzņēmums nodrošina arī ielu un teritoriju labiekārtošanu un uzturēšanu, mehanizēto tīrīšanu un cita veida pakalpojumu sniegšanu.

"Luminor" ir trešais lielākais finanšu pakalpojumu sniedzējs Baltijas reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!