Foto: LETA

AS "Kālija parks" neveiksmīgās darbības pamatā ir slikta pārvaldība, tāpēc Ventspils brīvostas valde lēmusi aicināt atbildīgās valsts institūcijas iecelt minētajam uzņēmumam tādu pārvaldnieku, kurš spēj organizēt efektīvu darbību, tostarp kravu piesaisti.

Kā informēja Ventspils brīvostas pārvaldes sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Ieviņa, šā gada 12. septembrī Ventspils brīvostas valde izvērtēja "Kālija parka" darbību un konstatēja, ka tā neatbilst ar uzņēmumu noslēgtajiem līgumiem par zemes un divu dziļūdens piestātņu nomu.

"Ventspils brīvostas pārvalde "Kālija parka" iznomātajā infrastruktūrā ieguldījusi lielus līdzekļus un attiecīgi sagaida, ka uzņēmuma darbības radītāji būs pieņemami, taču tādi tie nav," viņa norādīja, piebilstot, ka "Kālija parka" pārkrauto kravu apjoma kritumam nav objektīva komerciāla pamata, jo Baltijas jūras austrumkrasta ostās kopējais pārkrautais minerālmēslu apjoms ir pieaudzis no 9,7 miljoniem tonnu 1997. gadā līdz 26,4 miljoniem tonnu 2015. gadā jeb palielinājies 2,72 reizes.

"Tajā pašā laikā "Kālija parka" pārkrauto kravu apjoms ir samazinājies no 4,4 miljoniem tonnu 1997. gadā līdz 0,14 miljoniem tonnu 2015. gadā, tas ir, samazinājies 31,43 reizes, un attiecīgi ir samazinājušies ieņēmumi Ventspils brīvostas pārvaldei, Ventspils pilsētas pašvaldībai un Latvijas valstij," apgalvoja Ieviņa.

Viņa arī norādīja, ka Ventspils ostas daļa no visa Baltijas jūras austrumkrasta ostās pārkrautā kopapjoma ir samazinājusies no 45,4% 1997.gadā līdz 0,5% 2015. gadā.

"No "Kālija parka" puses netiek pildīti noslēgto nomas līgumu noteikumi - iznomātās piestātnes un zemes gabali tiek izmantoti neapmierinoši. Šā gada astoņos mēnešos kālija sāls pārkraušana, kas piestātņu nomas līgumos ir minēta kā izmantošanas mērķis, nenotiek vispār," sacīja Ieviņa.

Viņa arī skaidroja, ka šāda situācija, kad ir notikusi minerālmēslu kravu novirzīšana uz citām Baltijas jūras austrumkrasta ostām kaimiņvalstīs, izraisa negatīvas sekas Latvijas tautsaimniecībai.

Ventspils brīvostas valde uzskata, ka "Kālija parka" neveiksmīgās darbības pamatā ir slikta pārvaldība, tāpēc tā lēmusi aicināt atbildīgās valsts institūcijas iecelt tādu pārvaldnieku, kurš spēj organizēt efektīvu uzņēmuma darbību, tostarp kravu piesaisti.

Ņemot vērā minēto, Ventspils brīvostas valde lēma par prasības pieteikuma sagatavošanu un iesniegšanu tiesā par zemes un piestātņu nomas līgumu laušanu, kā arī Ventspils brīvostas pārvaldes īpašuma tiesību atzīšanu uz "Kālija parka" ēkām un būvēm, kuras atrodas uz nomas zemes gabaliem.

"Līgumu laušana ierosināta, pamatojoties gan uz nomas līgumu tekstu, gan Latvijas likumiem. Minētais jautājums tiks izskatīts tiesā, tāpēc uztraukumam par līguma nelikumīgu laušanu nav pamata," piebilda Ieviņa.

Jau ziņots, ka "Kālija parka" akcionāri gatavi sākt starptautisku tiesvedību pret Latvijas valsti saistībā ar Ventspils brīvostas plāniem lauzt noslēgto zemes nomas līgumu ar uzņēmumu un pārņemt termināļa būves, kas atrodas uz brīvostas zemes.

"[Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja un pilsētas mēra] Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") un Ventspils brīvostas pārvaldes mēģinājumi izbeigt nomas līgumu ar "Kālija parku" un atņemt tā termināli ir vienkārši prettiesisks mēģinājums ekspropriēt "Kālija parka" īpašumu. Publiskie resursi tiek ļaunprātīgi izmantoti Lemberga privātajās interesēs. Lembergs ir viens no patiesajiem labuma guvējiem 50% no "Kālija parka"," skaidroja uzņēmumā.

Pēc tajā vēstītā, pārējie 50% "Kālija parka" akcionāru ir ārvalstu investori. "Ventspils brīvostas pārvaldes lēmums atņemt "Kālija parkam" tā aktīvus ir pretlikumīgs uzbrukums ārvalstu investīcijām, kuras aizsargā starptautiskās tiesības. Latvijas Republika ir atbildīga par to, jo ministriju un Ventspils pašvaldības pārstāvji ir izlemjošā Ventspils brīvostas pārvaldes valde," pauda "Kālija parkā".

Uzņēmuma pārstāvji lūdz Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) pārtraukt "šo bezprecedenta privātā īpašuma ekspropriēšanu". Ja šie prettiesiskie centieni netiks apstādināti, "Kālija parka" akcionāri gatavi vērsties pret Latvijas valsti starptautiskās tiesās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!