Foto: LETA

Administratīvā apgabaltiesa pēc "Vitol" grupā ietilpstošās kompānijas "Euromin Holdings (Cyprus) Limited" ("Euromin") iesnieguma ierosinājusi administratīvo lietu par Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) lēmumu saistībā ar holdingkompānijas "Ventspils nafta" akciju obligātā atpirkšanas piedāvājuma cenu, pastāstīja tiesas pārstāve Elīna Kalniņa.

Viņa informēja, ka Administratīvajā apgabaltiesā 13. janvārī saņemts "Euromin" pilnvarotā pārstāvja iesniegums par trūkumu novēršanu. Ar Administratīvās apgabaltiesas tiesneses lēmumu nolemts "Euromin" iesniegumu pieņemt un ierosināt administratīvo lietu par FKTK lēmuma atzīšanu par prettiesisku un zaudējumu atlīdzinājumu 7,027 miljonu eiro apmērā.

Tiesa uzaicinājusi atbildētāju - FKTK - sniegt rakstveida paskaidrojumus par pieteikumu, kā arī uzlikt pienākumu iesniegt attiecīgās administratīvās lietas materiālus mēneša laikā no pieteikuma noraksta nosūtīšanas dienas. Paskaidrojums un tam pievienotie dokumenti tiesā iesniedzami kopā ar to norakstiem nosūtīšanai pieteicējai. Lēmums nav pārsūdzams.

Par lietas izskatīšanas datumu tiesa lems pēc lēmumā minēto paskaidrojumu saņemšanas tiesā.

Jau vēstīts, ka FKTK pagājušā gada oktobra vidū atļāva "Euromin" izteikt "Ventspils naftas" obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu. Komisija noteica, ka akciju atpirkšanas piedāvājumā vienas akcijas cena ir 4,56 eiro, kas bija krietni lielāka nekā "Euromin" prospektā piedāvātā cena - 3,12 eiro.

Vēlāk "Euromin" pārstāvji norādīja, ka FKTK veiktais "Ventspils naftas" novērtējums, vērtējot obligāto akciju atpirkuma piedāvājumu, ir neprecīzs un neatbilst starptautiski atzītiem grāmatvedības standartiem un Eiropas Savienības (ES) direktīvai. ""Euromin" ir pienākums izteikt obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu, bet to var izdarīt tikai saskaņā ar FKTK noteikto akcijas atpirkuma cenu, kurā ņemti vērā iestādes aprēķini. "Euromin" ir informējis Ventspils naftu", ka šis atkārtotais un nosacījumam pakļautais akciju atpirkuma piedāvājums ir izteikts "spiediena apstākļos", apzinoties, ka pretējā gadījumā tiktu ierobežotas "Euromin" likumīgās akcionāra tiesības," sacīts kompānijas paziņojumā.

Novembrī "Euromin" vērsās tiesā par FKTK lēmumu, prasot no komisijas 10 miljonu eiro kompensāciju, bet vēlāk kompensācijas apmērs tika precizēts atbilstoši akciju skaitam. Administratīvā apgabaltiesa "Euromin" pieteikumu toreiz atstāja bez virzības, dodot laiku trūkumu novēršanai.

Tāpat ziņots, ka "Euromin" pēc obligātā akciju atpirkšanas piedāvājuma izpildes palielināja līdzdalību "Ventspils naftas" kapitālā līdz 98,96%, iegūstot 103 395 234 akcijas. "Euromin" izteiktais obligātais akciju atpirkšanas piedāvājums noslēdzās 17. novembrī. Savukārt kopš 18. decembra "Euromin" ir izteikusi "Ventspils naftas" akciju atpirkšanas galīgo piedāvājumu, kuru akcionāri var pieņemt līdz 18. janvārim. Vienas akcijas cena galīgajā akciju atpirkšanas piedāvājumā noteikta 4,56 eiro.

"Ventspils nafta" ir tranzītbiznesa jomā orientēta koncerna centrālā holdingsabiedrība, kuras darbības uzdevums ir ieguldījumu pārvalde meitassabiedrībās. "Ventspils naftas" koncerna darbība ir vērsta uz naftas un tās produktu pārkraušanu; naftas un tās produktu transportēšanu pa cauruļvadiem, kā arī uz kuģošanas biznesu. "Ventspils nafta" akcijas kotē biržas "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!