Foto: Publicitātes foto
AS "Ventspils naftas" vairākuma akcionārs "Euromin Holdings (Cyprus) Limited" ("Euromin") nepiekrīt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vērtējumam par akcijas cenu obligātajā atpirkšanas piedāvājumā.

Kā ziņots, FKTK padome atļāvusi "Euromin" izteikt "Ventspils naftas" obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu. Vienas akcijas cena obligātajā akciju atpirkšanas piedāvājumā ir noteikta 4,56 eiro. Tas ir būtiski vairāk nekā piedāvājuma izteicēja iepriekš plānotā cena par akciju - 3,12 eiro.

"Ventspils nafta" šovakar paziņojumā biržai norādījusi, ka tās akcionāra "Euromin" ieskatā šodien publicētajā obligātā piedāvājuma prospektā nav pareizi novērtēta "Ventspils naftai" piederošo aktīvu vērtība.

"Euromin" ieskatā FKTK veiktais "Ventspils naftas" novērtējums ir neprecīzs un neatbilst starptautiski atzītam grāmatvedības standartam IFRS un ES direktīvai 2004/25/EC.

Paziņojumā teikts, ka "Euromin" ir pienākums izteikt obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu un to var darīt tikai saskaņā ar FKTK noteikto akcijas atpirkšanas cenu. Tāpēc "Euromin" norāda, ka tas izsaka piedāvājumu "spiediena apstākļos", apzinoties, ka citādi tiktu ierobežotas "Euromin" likumīgās akcionāra tiesības.

"Euromin" plāno vērsties Latvijas administratīvajā tiesā un nepieciešamības gadījumā arī Eiropas Tiesā.

Finanšu instrumentu tirgus likums paredz, ka persona nevar izmantot balsstiesības, kas izriet no tai piederošajām akcijām, ja tā likumā noteiktajā kārtībā neizsaka obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu.

"Euromin" bija pienākums izteikt obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu pārējiem akcionāriem pēc septembrī notikušā darījumā, kurā "Euromin" no AS "Latvijas Naftas tranzīts" par 79,98 miljoniem eiro iegādājās 43,25% "Ventspils naftas" akciju, tādējādi iegūstot kopumā 93,24% no kopējā uzņēmuma balsstiesīgo akciju kopskaita. Saskaņā ar darījuma pušu sniegto informāciju katras akcijas iegādes cena bija 1,77 eiro.

Ja piedāvājuma izteikšana būs sekmīga, "Euromin" varētu apsvērt "Ventspils naftas" iziešanu no regulētā tirgus.

Obligātā akciju atpirkšanas piedāvājuma prospekts rāda, ka vakar, 14.oktobrī, "Euromin" piederēja 98,37 miljoni "Ventspils naftas" akciju, kas veido 94,15% no "Ventspils naftas" pamatkapitāla un balsstiesīgo akciju kopskaita.

"Ventspils naftas" akcijas kopš 1998.gada tiek kotētas biržas "Nasdaq Riga" Baltijas oficiālajā sarakstā.

Šodien biržā tirdzniecības noslēgumā vienas "Ventspils naftas" akcijas cena bija 3,13 eiro.

"Euromin" pieder "Vitol" grupai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!