Foto: Publicitātes attēli
Valdība otrdien slēgtajā sēdē kārtējo reizi tā arī neizlēma vērienīgā vilcienu iepirkuma un tam paredzēto 100 miljonu latu nākotni, lēmumu atliekot vismaz līdz mēneša beigām.

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss žurnālistiem atzina, ka mediācijas process starp "Pasažieru vilcienu" un Spānijas uzņēmuma "Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S.A" (CAF) Stokholmā turpinās līdz 29.martam. Līdz tam arī būšot jāpanāk gala vienošanās ar CAF.

Matīs arī minēja, ka PV valdības sēdē "bija gana pārliecinošs, lai šo laiku vēl pagarinātu.

Februāra vidū Matīss gan uzsvēra, ka PV vēl ir tikai trīs nedēļas laika mediācijas sarunu turpināšanai ar CAF un, ja līdz 12.martam nebūs noslēgts līgums, valdība šiem mērķiem paredzētos 100 miljonus latu Kohēzijas finansējuma, pārdalīs citiem projektiem.

Nu šis lēmums atkal pagarināts.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (V), taujāts, kas lika mainīt valdības lēmumu, skaidroja: "uzklausījām Satiksmes un Finanšu ministrijas, Pasažieru vilciena pārstāvjus un pieņēmām zināšanai šo termiņu - 29.marts. Uzstādījums paliek iepriekšējais, nodrošināt līgumu atbilstīgu iepirkumu nolikumam".

PV vadītājs Artis Brikmanis žurnālistiem pauda pārliecību, ka vienošanās ar CAF tiks panākta un neatkarīgi no mediācijas procesa, vilcieni pie iedzīvotājiem līdz 2015.gadam nonāks.

"Pasažieru vilciena" (PV) iepriekš plānoja iegādāties 34 elektrovilcienus un septiņus dīzeļvilcienus.

Iepirkuma iegādes kopējās izmaksas tika plānotas 144 miljoni latu, no kuriem Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda finansējums būtu 100 miljoni latu, savukārt PV līdzfinansējums šā projekta realizācijai ‒ 44 miljoni latu. Konkursā par vilcienu piegādi uzvarēja Spānijas uzņēmuma "Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S.A" (CAF), taču ar to noslēgtajā līgumā bija jāveic grozījumi, lai nezaudētu ES līdzfinansējumu 100 miljonu latu apmērā jauno vilcienu iepirkumā. Vienošanās ar CAF par līguma izmaiņām netika panākta.

Pēc "Pasažieru vilciena" un CAF vadības sarunām 3.oktobra naktī tika paziņots, ka vienošanās par jauno vilcienu iegādi nav panākta.  Tomēr CAF uzskata, ka vilcienu pirkuma līgums ir spēkā, bet PV - ka nav, tādēļ PV 16.novembrī ir sācies mediācijas process  Stokholmas Tirdzniecības palātas Mediācijas institūtā, lai panāktu vienošanos ar CAF par neveiksmīgo jauno vilcienu iepirkumu, un tas ilgs līdz 16.janvārim.

Valdība jau iepriekš bija konceptuāli vienojusies vilcienu iegādei līdz šim paredzētos līdzekļus novirzīt citiem projektiem.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!