Foto: LETA
Ceturtdien, 13. aprīlī, parakstīta vienošanās par Zaķusalas TV torņa pārbūves projekta īstenošanu.

Parakstītais līgums paredz, ka turpmāko divu gadu laikā tiks izstrādāts pārbūves būvprojekts, kas ietver gan tehniskās un administratīvās telpas, gan publiski pieejamo TV torņa daļu, ko plānots paplašināt gandrīz sešas reizes.

Līguma cena, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, ir 2,2 miljoni eiro, bet ieprikruma uzvarētājs ir SIA "Nams", liecina Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) informācija.

Būvprojektā tiks paredzēta arī divos torņa balstos esošo slīpo ātrgaitas liftu nomaiņa, kas nepieciešamai, lai spētu nodrošinātu ambiciozo pārbūves mērķi – uzņemt līdz pat 200 000 apmeklētāju gadā. Pašreiz, kā portālam "Delfi" sacīja Latvijas Valsts radio un televīzijas centra(LVRTC) pārstāvji, tiek uzņemti aptuveni 20 tūkstoši gadā.

Pārbūves iecere paredz, ka kopējā torņa platība palielināsies par 30%, nodrošinot, ka kopējā pakalpojumu sniegšanai izmantojamā platība pieaugs līdz pat 85% no torņa un tehniskās ēkas. Šobrīd pakalpojumu sniegšanai tiek izmantoti tikai 30% , jo, kā skaidro LVTRC, tehnoloģijām attīstoties izvietoto iekārtu gabarīti ir būtiski samazinājušies, atbrīvojot vietu jaunu pakalpojumu attīstībai.

“Šobrīd TV torņa infrastruktūra nodrošina līdz pat 30% no uzņēmuma kopējiem ieņēmumiem. Lai gan sabiedrību pārbūves gaitā visvairāk interesē tieši publiski pieejamā daļa, paredzam, ka pārbūve palīdzēs arī vēl vairāk nostiprināt uzņēmuma kā uzticama, mūsdienīga un atvērta infrastruktūras turētāja pozīcijas IKT nozarē Latvijā un starptautiski. Trīsdesmit gadu darbība laikā TV tornis un tā darbinieki simboliski vienmēr bijuši garants tam, lai iedzīvotājiem dotu iespēju būt informētiem, brīviem un neatkarīgiem savos lēmumos un rīcībā. Ar pārbūvi ceram šai simboliskajai nozīmē piešķirt jaunu, nacionālā lepnuma elpu,” parakstot līgumu norādīja LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Vēstīts, ka Zaķusalā plānots izveidot dzīvojamu ēku kompleksu, biznesa centru un zinātnes centru.

Tāpat ziņots, savulaik Zaķusalas torni un apkaimi bija plānots attīstīt kā mazo Lasvegasu, un iesaistīto vidū tika minēts ekspolitiķis Ainārs Šlesers un pat tagadējais ASV prezidents Donalds Tramps.

Rīgas radio un televīzijas tornis ir 368 metrus augsts, un tas ir augstākais tornis Eiropas Savienībā. Skatu laukums, kas atrodas 97 metrus virs Zaķusalas, ir augstākais publiski pieejamais skatu punkts Rīgā.

LVRTC ir galvenais radiofonijas un televīzijas programmu zemes apraides tīkla operators Latvijā, kā arī viens no lielākajiem citu elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzējiem. Tā vienīgais īpašnieks ir valsts Satiksmes ministrijas personā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!