Foto: Shutterstock
Vai suņa gaudošanu var nosaukt par dziedāšanu? Kāpēc gan ne? To pierāda kaut vai kādas šķirnes nosaukums – Jaungvinejas dziedošais suns. Jā, varētu šķist, ka četrkājainais draugs tikai gaudo, bet vairāki suņu saimnieku uzņemtie video liecina, ka viņu mīluļi gaudo, piemēram, spēlējoties ar pīkstošajām rotaļlietām vai izdzirdot kādu dziesmu vai skaņu fonā. Nevar noliegt, dažu šķirņu pārstāvji tik tiešām ir muzikāli!

Četrkājainie draugi mēdz būt gana dažādi, un nav pat jāņem vērā vizuālie parametri, lai to noteiktu. Daudz kas ir atkarīgs arī no suņa rakstura, temperamenta, pat vokālajām spējām. Kamēr viens suns būs mierīgs, citu nevarēs ne apstādināt. Kamēr viens būs nelokāms, mierīgs un pašpārliecināts, citam pietiks ar vienu mājienu, lai suns gandrīz vai aizsviltos.

Līdzīgi ir arī ar vokālajām spējām. Ir suņuki, kas rej ļoti reti un kuri dienas pavada mierīgi, lieki netrokšņojot. Taču ir arī tādi četrkājainie draugi, kuriem atliek vien fonā nospēlēt kādu melodiju, un piebalsošana var sākties!

Jau iepriekš esam vēstījuši par sunīšiem, kas izrāda savas vokālās spējas. Tā, piemēram, kāds samojeds ar ķepu pīkstināja rotaļlietu, tai ritmiski piebalsojot līdzi. Savukārt haskijs Zevs vokālās spējas izrāda samērā regulāri, nevēlēdamies doties pastaigā un sēdēdams dīvānā.

Lūk, vēl pieci "Dogster" izvēlēti suņuki, kuri nekautrējas gaudot jeb, kā suņu pasaulē to saka, dziedāt! Klāt esam piemeklējuši arī raksturojošus video, kuros vari redzēt konkrētās šķirnes pārstāvjus darbībā. Vai arī tavs mīlulis prot dziedāt?

Vokāls, kas noder sniegotos laikapstākļos

Foto: Shutterstock
Aļaskas malamuta vokālās spējas tiek saistītas ar viņa senčiem, proti, vilkiem, kuri, kā zināms, gaudo. Tiesa gan, malamuta gadījumā vokālās dotības nav tik spēcīgas un ilgas, jo šīs šķirnes suņi to dara retāk. Taču, kad tas tiek darīts, vari būt drošs – ja malamuts sāk gaudot un tu kaut ko pateiksi pretī, atbildē saņemsi vēlreiz izrādītas vokālās dotības!

Rūkšana, riešana, gaudošana un skaņas, kas atgādina kaut ko tām līdzīgu, raksturo Aļaskas malamutu, skaisto suni ar ārkārtīgi draudzīgo raksturu. Tā kā suņi raduši darbam sniegotos un bargos laikapstākļos, ko nereti papildina spēcīgs putenis, malamuta gaudošana lieti noder, lai saimnieks savu suni atrastu. Jau izsenis bargos laikapstākļos suņi vilkuši kamanas, pārvadājot gan cilvēkus, gan pārtiku pat desmitiem kilometru attālumā.

Līdzīgi kā Sibīrijas haskiji, arī Aļaskas malamuti reizēm runājas tāpat vien, gandrīz vai iebilstot katram saimnieka vārdam. Dzīve ar šo skaisto mīluli ir ārkārtīgi aizraujoša!

Arī mūsdienās un pat Latvijā ir iespējams izbraukt pajūgā ar sniega suņiem – Aļaskas malamutiem un Sibīrijas haskijiem, turklāt atsevišķās vietās to var darīt bezsniega apstākļos. Plašāk par to lasi šeit.

Suns ar dobju balsi

Foto: Shutterstock
Zināms kā visai nošļukuša un bēdīga izskata šunelis, basethaunds, izrādās, ir arī gana dziedošs suns! Šī mīluļa solo koncerti atgādinās pat diezgan dobjām, zemām skaņām, jo basethaunds nav no tiem, kam raksturīgi spalgi un augsti toņi.

Viena no basethaundu lieliskākajām spējām ir saistīta ar viņa ožu, jo šīs šķirnes suņi ir ļoti labi medību dzīvnieki. Suns ar lielajām ausīm radies Francijā, kur, protams, viņus steidza izmantot medībās, lūdzot basethaundiem sadzīt pēdas mazajiem grauzējiem un citiem dzīvniekiem.

Kad tad basethaunds izrādīs savas vokālās spējas? "Dogster" raksta, ka nav pat jābūt īpašam iemeslam. Bezdarbība, prieks, kompānija, vienkārši piemērots mirklis, kad apstākļi sakrīt – ik brīdis, ko basethaunds pavadīs dziedot, noteikti būs kā interesanta un jauna vēsma dzīvē ar četrkājaino draugu!

Dziedātājs ar sešiem pirkstiem

Foto: Shutterstock
Lundehunds jeb norvēģu alkusuns ir tas suņuks, kura balss atgādina ļoti, ļoti priecīgas, pacilātas skaņas. Klausoties suņu gaudošanā, tik tiešām šķiet, ka lundehunds priecājas, turklāt viņa patīkamo balss tembru paspilgtina tādas skaņas, kas atgādina gandrīz vai burbulīšus.

Šīs šķirnes sunīši patiesībā ir īpaši ne tikai ar savu spēju dziedāt, bet arī ar, piemēram, ar sesto ķepas pirkstu. Tiek pieļauts, ka tas palīdz sunim pārvietoties pa kalnainām teritorijām, kurās lundehunds medī putnus.

Priecīgais, jestrais un draiskulīgais norvēģu alkusuns ir lielisks mednieks, kurš par savu medījumu nekautrēsies paziņot rejot. Suns ir gana neatkarīgs un patstāvīgs, reizēm neņemot vērā saimnieku, taču nevajadzētu uzskatīt, ka cilvēks lundehundam neko nenozīmē. Kā rāda video, suņuks ciena un mīl savu saimnieku, kurš, protams, iedod viņam pusdienas!

Dziedāšana pat šķirnes nosaukumā

Foto: Shutterstock
Zināms ar savu dažādā augstuma un tonalitātes gaudošanu un smilkstēšanu, Jaungvinejas dziedošais suns arī pieminēts vokālo suņu sarakstā. Radies Jaungvinejā, kā jau liecina nosaukums, suns ir lielisks mednieks, kas spēj ārkārtīgi veikli pārvietoties gan pa līdzenumiem, gan stāviem un pat bīstamiem kalniem.

Tā kā Jaungvineja ir sala, kas, saprotams, nerobežojas ar citām teritorijām, ar to tiek pamatota dziedošo suņu nelielā izplatība un popularitāte. Par to skaļāk izskan suņu vokālās dotības!

Kur viens suns sāk gaudot, tur ilgi nav jādomā, kas notiks tālāk. Ja apkārt atrodas vēl citas radniecīgas dvēseles, gaudojošu suņu koris garantēts! Vai tā būtu "saruna" ar saimnieku, "labrīt" no rīta vai nepatikas izrādīšana, Jaungvinejas dziedošais suns bez sava nosaukuma attaisnošanas, proti, dziedāšanas, nevar. Tad taču tas nebūtu dziedošais suns, vai ne?

Par ko bēdāties? Jādzied!

Foto: Shutterstock
Kad šķiet, ka par retrīveriem jau viss zināms, lūk, fakts – arī zeltainie mīluļi spēj gana aktīvi dziedāt!

Zeltainie retrīveri ir vieni no draudzīgākajiem, mīļākajiem un jaukākajiem sunīšiem pasaulē. Par ko gan viņam skumt? Turklāt prieku un visas pārējās pozitīvās emocijas viņš var izrādīt gaudojot.

Retrīveriem ļoti patīk ūdens, viņi izmantos katru izdevību, lai ielektu kā ezerā, tā pavisam mazā mucā. Šķirne radusies Skotijā, kur zeltainās krāsas spalvas mīluļus izmantoja medībās. Viņu spēja atnest medījumu pat no ūdens tiek vērtēta ļoti augstu. Zeltainais retrīvers iemieso īpašības, kādas savā suņukā noteikti gribētu redzēt katrs esošais un topošais suņa saimnieks!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!