Foto: DELFI
Pagājušajā gadā nav reģistrētas būtiskas izmaiņas nodrošinājumu piemērošanā – pērn uzņēmumiem piemērots teju tikpat daudz nodrošinājumu, cik 2018. gadā. "Lursoft" izpētījis, ka 2019. gadā reģistrēti 13,44 tūkstoši jaunu liegumu, kas piemēroti 10,90 tūkstošiem uzņēmumu. Jau 2018. gadā VID bija piemērojis vairāk nekā pusi no visiem nodrošinājumiem (52%), bet pērn VID reģistrēto liegumu īpatsvars pieaudzis līdz 58%. Jānorāda, ka lielākā daļa no tiem, 81,71%, ir vietējā kapitāla uzņēmumi.

Daļai uzņēmumu pēc piemērotā nodrošinājuma arī apturēta saimnieciskā darbība

Uzņēmumi, kuriem pērn piemēroti jauni nodrošinājumi, 2018. gadā nodokļos samaksāja 186,87 miljonus eiro un ar darba vietām nodrošināja 33,85 tūkstošus darbinieku. Tiesa, 646 uzņēmumi snieguši ziņas, ka 2018. gadā tiem nav bijis neviena darbinieka, savukārt 1028 uzņēmumos bija nodarbināts tikai viens darbinieks. Jānorāda, ka teju 9% uzņēmumu 2018. gadā apgrozījums bija 0 eiro.

Apkopotie dati rāda, ka no visiem pērn piemērotajiem nodrošinājumiem 1883 aizvadītā gada laikā jau atcelti, taču ne visiem uzņēmumiem situācija izvērtusies tik veiksmīgi, jo uzņēmumu (592) pēc nodrošinājuma piemērošanas arī apturēta arī saimnieciskā darbība.

Starp uzņēmumiem, kuriem 2019. gadā piemērots nodrošinājums, liela daļa ir arī nodokļu parādnieku. "Lursoft" izpētījis, ka nodokļu parāds, kas pārsniedz 150 eiro, bijis 59,14% no visiem uzņēmumiem, kuriem aizvadītajā gadā piemēroti liegumi. Šo uzņēmumu kopējais nodokļu parāds šā gada sākumā sasniedza 169,56 miljonus eiro.

Rīgā, kur koncentrēta vairāk nekā puse no visiem Latvijas uzņēmumiem, ir arī vislielākais īpatsvars ar uzņēmumiem, kuriem piemēroti nodrošinājumi. "Lursoft" aprēķinājis, ka no visiem Rīgā reģistrētajiem uzņēmumiem aktīvi nodrošinājumi ir 10,63% uzņēmumu, tikmēr, piemēram, Pierīgā nodrošinājumi reģistrēti 7,42%, bet Vidzemē tie ir 4,61%. Jānorāda, ka tieši Vidzemes uzņēmumiem 2019. gadā reģistrēts vismazāk jaunu nodrošinājumu.

Pašreizējie dati rāda, ka Latvijā kopumā reģistrēti 15,28 tūkstoši uzņēmumu ar aktīviem nodrošinājumiem un no visiem nodrošinājumiem 60,42% piemēroti galvaspilsētas uzņēmumiem, bet vēl 17,15% – Pierīgā reģistrētajiem. Pārējos reģionos reģistrēto nodrošinājumu skaits ir ievērojami mazāks.

Avots: "Lursoft"

Nozaru līderu tops nemainīgs

Tāpat kā pēdējos gados piemēroto nodrošinājumu skaits nav piedzīvojis krasus pieaugumus vai kritumus, izmaiņas nav novērotas arī starp nozarēm, kuru uzņēmumiem institūcijas visbiežāk piemērojušas dažādus liegumus.

Vairāk nekā 400 jauni nodrošinājumi 2019. gadā reģistrēti gan dzīvojamo un nedzīvojamo ēku būvniecības sektorā strādājošajām firmām, gan arī uzņēmumiem, kuri nodarbojas ar kravu pārvadājumiem pa autoceļiem. Vēl bez abām nosauktajām nozarēm liels skaits nodrošinājumu pagājušajā gadā reģistrēts arī sabiedriskās ēdināšanas sektorā strādājošajiem uzņēmumiem, kompānijām, kas nodarbojas ar sava vai nomāta nekustamā īpašuma izīrēšanu un pārvaldīšanu, kā arī automobiļu apkopes un remonta sektorā. Gan būvniecība, gan arī sabiedriskās ēdināšanas nozares 2019. gadā arī bijušas to top 5 jomu skaitā, kurām aizvadītajā gadā visbiežāk ierosināti maksātnespējas procesi.

Nodrošinājumi 2019. gadā visbiežāk piemēroti uzņēmumiem, kuri strādā šādās nozarēs:

  1. Dzīvojamo un nedzīvojamo ēku būvniecība: 450 nodrošinājumi;
  2. Kravu pārvadājumi pa autoceļiem: 404 nodrošinājumi;
  3. Restorānu un mobilo ēdināšanas vietu pakalpojumi: 353 nodrošinājumi;
  4. Sava vai nomāta nekustamā īpašuma izīrēšana un pārvaldīšana: 263 nodrošinājumi;
  5. Automobiļu apkope un remonts: 238 nodrošinājumi.

Vienam uzņēmumam gada laikā vairāki jauni nodrošinājumi

Pagājušajā gadā 10,9 tūkstošiem uzņēmumu piemēroti 13,44 tūkstoši nodrošinājumu, kas nozīmē, ka daļai firmu reģistrēti vairāki liegumi.

"Lursoft" apkopotā informācija parāda, ka līderis šajā ziņā bijis būvniecības uzņēmums SIA
"AB projekts", kam aizvadītā gada laikā reģistrēti 10 jauni nodrošinājumi. Tos piemērojuši vairāki zvērināti tiesu izpildītāji, arī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu parādu piedziņas pārvalde, liedzot uzņēmumam veikt visa veida pārreģistrāciju, reģistrēt, pārjaunot un grozīt komercķīlas, tāpat arī liedzot veikt izmaiņas dalībniekos vai arī uzņēmumu likvidēt.

Visa gada garumā "AB projekts" reģistrēti nodokļu parādi, gada beigās to apjomam sasniedzot 8,9 tūkstošus eiro. Tajā pašā laikā "Lursoft" Kavēto maksājumu datu bāzē reģistrēti 26 neapmaksāti rēķini, kā arī rēķini, kas apmaksāti tikai daļēji. Kopējā "AB projekts" kavēto parādu summa pārsniedz 41 tūkstoti eiro.

"Lursoft" izziņas dati rāda, ka pagājušā gada augustā uzņēmums izslēgts no PVN maksātāju reģistra, savukārt oktobra beigās reģistrēta "AB projekts" saimnieciskās darbības apturēšana.

"AB projekts" vienīgā kapitāldaļu turētāja ir Guna Lazdiņa, kas ir personai vienīgais piederošais uzņēmums. Tajā pat laikā uzņēmējas dzīvesbiedram arī pieder būvniecības uzņēmums – SIA "LD Group". Arī šim uzņēmumam piemērots nodrošinājums un VID lēmis par tā saimnieciskās darbības apturēšanu. "LD Group" nodokļu parāda apjoms š.g. 7. februārī sasniedza 28,56 tūkstošus eiro.

Pretstats "AB projekts" ir saldumu ražotājs SIA "Skrīveru saldumi", kas, neskatoties uz nodokļu parādiem un vairākiem pērn piemērotiem nodrošinājumiem, spējis radušās problēmas atrisināt.

Saldumu ražotājam "Skrīveru saldumi" pagājušajā gadā VID piemērojis četrus nodrošinājumus, jo uzņēmumam bija izveidojies vairāku desmitu tūkstošu eiro liels nodokļu parāds. Lai nodrošinātos, ka nodokļu parāds nepieaug, VID liedzis saldumu ražotājam reģistrēt komercķīlas, tās pārjaunot un grozīt. "Lursoft" izziņā pieejamā informācija rāda, ka 2019. gada augustā "Skrīveru saldumi" nodokļu parāds pārsniedza 63,53 tūkstošus eiro, vēl novembra sākumā tas bija 45,11 tūkstoši eiro, bet šobrīd saldumu ražotājam vairs nav nodokļu parādu, kuru kopējais apmērs pārsniegtu 150 eiro.

2018. gadā VID administrētajos nodokļos "Skrīveru saldumi" samaksāja 569,07 tūkstošus eiro.

Vairāk VID piemēroto nodrošinājumu

Izmaiņas, salīdzinot ar gadu iepriekš, pērn bijušas nodrošinājumu piemērotājos.

Lai arī jau 2018. gadā VID bija piemērojis vairāk nekā pusi no visiem nodrošinājumiem (52%), aizvadītajā gadā VID reģistrēto liegumu īpatsvars pieaudzis jau līdz 58%. Vienlaikus samazinājies zvērinātu tiesu izpildītāju uzlikto liegumu skaits.

Daļa no pagājušā gada laikā reģistrētajiem nodrošinājumiem aizvadītajā gadā jau atcelti – tā noticis 14,01% no visiem gadījumiem.

Avots: "Lursoft"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!