Foto: F64

Nodokļu parāda dēļ Valsts ieņēmumu dienests (VID) apķīlājis visus AS "Dobeles dzirnavnieks" piederošos nekustamos īpašumus un transportlīdzekļus, liecina VID Uzņēmumu reģistram iesniegtais lēmums.

VID nodokļu auditā secinājis, ka "Dobeles dzirnavniekam" budžetā jāiemaksā 1,92 miljoni eiro. Šī summa ietver papildu aprēķinātus maksājumus pievienotās vērtības nodoklī un uzņēmumu ienākumi nodoklī attiecīgi 592,6 un 527,9 tūkstošu eiro apmērā. Savukārt pārējo aprēķinātā parāda summu veido soda un nokavējuma nauda. Papildus tam samazināta arī no budžeta atmaksājamā PVN summa 492,5 miljonu eiro apmērā, liecina VID lēmums.

Dienests nolēmis liegt pārdot 21 "Dobeles dzirnavniekam" piederošu transportlīdzekli - gan kravas automašīnas, gan vieglos spēkratus, piemēram, 2014. gada izlaiduma "BWW Xdrive", kura vērtību VID aplēsis 37 tūkstošu eiro apmērā. Tāpat apķīlāti četri traktori.

Tāpat VID apķīlājis 24 uzņēmumam piederošus nekustamos īpašumus. Dienestam uz šiem īpašumiem noteikta ķīlas tiesību atzīme 2,41 miljona eiro vērtībā. Starp apķīlātajiem īpašumiem ir arī "Dobeles dzirnavnieka" ražotne. Saskaņā ar VID minēto informāciju uz diviem no īpašumiem "Swedbank" nostiprinātas hipotēkas 80,7 un 78,9 miljonu eiro apmērā.

Marta sākumā "Dobeles dzirnavnieks" iesniedzis jaunu hipotēkas nostiprinājumu lūgumu, bet līdz ar VID lēmumu noteikts aizliegums komercķīlu reģistrācijai, pārreģistrācijai, pārjaunošanai un grozīšanai.

"Dobeles dzirnavnieks" var turpināt izmantot gan transportlīdzekļus, gan nekustamos īpašumus.

Portālam "Delfi" uzņēmuma mārketinga speciāliste Maija Brikmane skaidroja, ka uzņēmums kategoriski nepiekrīt VID pieņemtajam lēmumam un ir šokēti par valsts attieksmi pret uzņēmumu.

Uzņēmums lēmumu par pilnībā nepamatotu un nekavējoties to pārsūdzēs. Ar Brikmanes starpniecību uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils portālam "Delfi" skaidroja: "Dobeles dzirnavnieks" ir uzņēmums, kas vienmēr godprātīgi maksājis visus nodokļus un ir viens no lielākajiem nodokļu maksātājiem Zemgales reģionā."

"Uzņēmumam nav nodokļu parādu, tie vienmēr maksāti laikus un pilnā apjomā. Vēl joprojām neesam saņēmuši oficiālu VID lēmumu par uzņēmumam uzlikto liegumu. Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas VID nodokļu audita rezultātā nav atzinis vairākus darījumus ar uzņēmuma piegādātājiem un ir aprēķinājis papildus pievienotās vērtības nodokli atsevišķiem darījumiem, pamatojoties uz uzņēmuma piegādātāju darbībām. Uzskatām, ka šāds aprēķins ir pilnībā nepamatots, jo nav pienācīgi izvērtēti faktiskie lietas apstākļi. Uzņēmums turpina strādāt ierastajā režīmā," uzvēra Amsils.

2008. gadā "Dobeles dzirnavnieku" no Vitauta Paškauska iegādājās Igaunijas uzņēmums "Tartu veski" (tagad "Tartu mill"). 2014. gadā uzņēmuma apgrozījums sasniedza 77,6 miljonus eiro, bet peļņa - 4,06 miljonus eiro, liecina "Lursoft" datu bāzes informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!