Foto: Publicitātes attēli

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) jaunās administratīvās ēkas īpašniekam SIA "Biroju centrs Ezerparks" šogad būs jāveic 2,4 miljonu eiro hipotekārā kredīta pamatsummas maksājums "Nordea" bankai, sacīja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pārstāvis Arnis Blodons.

Uz šī gada sākumu "Biroju centra Ezerparks" parādsaistības pret "Nordea" banku ir 53,15 miljoni eiro. Hipotekārais kredīts tika ņemts uz 30 gadiem - līdz 2044. gadam.

"VNĪ nav pārņēmis "Biroju centra Ezerparks" kredīta saistības. Parādsaistības ir "Biroju centram Ezerparks" ar tiem pašiem nosacījumiem, kas bija, pirms VNĪ iegādājās šī uzņēmuma kapitāldaļas. VNĪ nav izsniedzis papildu galvojumus vai nodrošinājumus "Nordea" par šo saistību izpildi," skaidroja Blodons.

Viņš norādīja, ka šī finansējuma izmaksas ir iekļautas VID samazinātajā nomas maksā, kā rezultātā 34 miljoni eiro nomas maksas ietaupījumu izveidojas pēc visu saistību segšanas.

"VNĪ kā "Biroju centra Ezerparks" mātessabiedrība nav uzņēmusies saistību dzēšanu vai galvojumus, attiecīgi izdevumi VNĪ naudas plūsmā saistībā ar "Biroju centra Ezerparks" kredītsaistībām ir nulle eiro," sacīja Blodons.

Ziņots, ka kļūšana par VID jaunās administratīvās ēkas 100% īpašnieci valstij izmaksājusi 21,46 miljonus eiro.

VNĪ šī gada 8. janvārī ir pabeigusi SIA "Biroju centrs Ezerparks" (BCE) kapitāla daļu iegādi par 21 462 045 miljoniem eiro, iegūstot 100% pārraudzību un kontroli pār uzņēmumu, kura vērtība ir 92 miljoni eiro.

VNĪ kā vienīgais BCE īpašnieks samazinās VID maksājumus nomas līguma periodā par gandrīz 34 miljoniem eiro. Valsts budžetam vidēji gadā tas dos ietaupījumu līdz pat 1,2 miljoniem eiro, kā arī palielinās VNĪ aktīvu vērtību un ieguldījumu atdevi. VID nomas maksa mēnesī līdzšinējo 13,30 eiro par kvadrātmetru vietā samazināsies līdz 11,20 eiro par kvadrātmetru.

"VNĪ, pārņemot ēkas pārvaldību un apsaimniekošanu, ne tikai samazina valsts izdevumus, bet nodrošinās arī racionālu un ekonomiski pamatotu valsts resursu izmantošanu, ievērojot labas korporatīvās pārvaldības principus. Pēc šī darījuma VNĪ būs iespēja operatīvāk un kvalitatīvāk risināt ar nekustamā īpašuma attīstību saistītus jautājumus," norāda VNĪ.

Pieņemot lēmumu par kapitāla daļu iegādi, esot izvērtēts ieguvums no VNĪ līdzdalības palielināšanas, iegādājoties 68,5% BCE kapitāla daļu, kā arī iespējamie riski līdzdalības izbeigšanā, ja darījuma rezultātā kapitāla daļas tiktu atsavinātas trešajai personai.

Iepriekšējā 68,5% BCE kapitāla daļu īpašniece SIA "Mežaparks SPV" 2015. gada 21. jūlijā iesniedza SIA "Colliers International Advisers" vērtējumu par BCE kapitāla daļu un nekustamā īpašuma Talejas ielā 1, Rīgā, kura sastāvā ietilpst ēka un zeme, tirgus vērtību. Vērtējumā bija norādīts, ka kapitāla daļu tirgus vērtība uz 2015. gada 31. maiju ir 22,46 miljoni eiro. Lai gūtu apliecinājumu minētajai kapitāla daļu un nekustamā īpašuma tirgus vērtībai, VNĪ noslēdza līgumu ar SIA "Latio" par kapitāla daļu vērtības noteikšanu, un 2015. gada 31. oktobrī SIA "Latio" iesniedza VNĪ aktualizētu vērtējumu, kur kapitāla daļu tirgus vērtība noteikta 21,71 miljons eiro.

Darījums noticis pēc Ministru kabineta rīkojuma "Par izšķirošās ietekmes iegūšanu" izdošanas saskaņā ar Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumu. Darījums realizēts no VNĪ pašu līdzekļiem bez kredītu piesaistes un valsts budžeta resursu izmantošanas.

Ziņots, ka VNĪ pagājušā gada 30. decembrī kļuvusi par BCE 100% kapitāldaļu īpašnieci, liecina "Firmas.lv" informācija. BCE ir VID jaunās administratīvās ēkas Talejas ielā 1 īpašniece.

Iepriekš BCE īpašnieki bija VNĪ (31,5%) un SIA "Mežaparks SPV" (68,5%). "Mežaparks SPV" 100% kapitāldaļas pieder Lielbritānijas uzņēmumam "New Europe Real Estate Ltd", bet "Mežaparks SPV" valdes priekšsēdētājs līdz 2013. gada septembrim bija bijušais Rīgas domes priekšsēdētājs Gundars Bojārs.

Uzņēmums "New Europe Real Estate", kuru Latvijā pārstāv SIA "New Europe", ir reģistrēts Lielbritānijā, iepriekš intervijā skaidroja Bojārs. Krievijas miljardieris Viktors Vekselbergs ir galvenais akcionārs Šveicē reģistrētajā "Renova Group", bet bez Vekselberga šai grupai ir arī mazie akcionāri. Savukārt caur "New Europe" tiek veiktas "Renova Group" investīcijas Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!