Foto: DELFI

Lai gan valdība vakar lēma Krievijas sankciju skartajiem Latvijas uzņēmumiem piešķirt nodokļu brīvdienas, šodien Valsts ieņēmumu dienestā (VID) neviens uzņēmumu pārstāvis ar šādu lūgumu nav vērsies, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja VID Nodokļu pārvaldes direktors Juris Gaiķis.

"Patlaban man nav informācijas, ka kāds būtu pieteicies nodokļu atlikšanai saistībā ar Krievijas embargo, lai gan atlaidēm katru dienu piesakās vairāki uzņēmumi. VID jau iepriekš ir apzinājis pārstrādes uzņēmumus, kuri sūta savu preci uz Krieviju pēc kaimiņvalsts embargo rīkojumā minētajiem produktu kodiem. Saraksts ir iesniegts Ekonomikas ministrijai, un tajā ir 38 uzņēmumi," sacīja Gaiķis.

Viņš arī norādīja, ka uzņēmumiem, kuri vērsīsies VID saistībā ar Krievijas sankcijām, būs dokumentāli jāpierada tiesības pretendēt uz nodokļu atlaidēm.

"Lai gan eksportētāji mums ir zināmi, VID nespēj fiziski izsekot saistību tieši ar Krievijas eksportu, tādēļ aicinām uzņēmumus pieteikties pašiem. VID nav problēmu visu tālāk administrēt, bet uzņēmumam būs jāpierāda konkrēta saistība ar Krieviju - ka ir lauzti līgumi ar piegādātājiem, kā samazinājušies ražošanas apjomi un tamlīdzīgi. Jābūt pierādījumiem, kā Krievijas rīkojums ietekmējis uzņēmuma darbību," sacīja VID pārstāvis.

Kā ziņots, valdība 12.augustā lēma Krievijas sankciju skartajiem Latvijas uzņēmumiem piešķirt nodokļu brīvdienas, kā arī eksporta tirgu apgūšanai piešķirt papildu piecus miljonus eiro. Kā sacīja ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP), īpaši atvieglojumi būtu piešķirami tiem uzņēmumiem, kuru eksporta darījumu īpatsvars uz Krieviju ir lielāks par 10% no kopējās realizācijas apjoma. Tas pats kritērijs attiecas uz šo uzņēmumu piegādātājiem.

Tāpat valdība pieņēmusi lēmumu, ka Ekonomikas ministrija (EM) divu nedēļu laikā rod risinājumu, lai cietušajiem uzņēmumiem palīdzētu ar kredītu garantijām. Dombrovskis atzina, ka 30-40 miljoni ir maksimālā summa, ko novirzīt kredītu garantijām, bet uz vienu uzņēmumu šī summa nebūs lielāka par vienu miljonu eiro.

Valdība arī lēma, ka EM no saviem līdzekļiem eksporta tirgu apgūšanai pārdalīs piecus miljonus eiro.

Sadarbībā ar Zemkopības ministriju (ZM) EM vērtēs atbalsta iespējas piena nozarei, savukārt Satiksmes ministrija vērtēs iespēju cietušos transporta operatorus atbrīvot no transporta līdzekļu ekspluatācijas nodokļa.

Jau vēstīts, ka Krievija 8.augustā noteikusi pilnīgu embargo liellopu gaļai, cūkgaļai, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieram, pienam un piena produktiem, kas tiek importēti no ES, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Šajā sarakstā gan nav iekļautas šprotes, tāpat arī saldējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!