Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) noteicis nodrošinājumus Rūdolfa Meroni kontrolētajai kompānijai "Latvijas Naftas Tranzīts", tostarp apķīlājot gandrīz astoņus miljonus eiro uzņēmuma bankas kontā, svētdien vēsta LTV raidījums "de facto".

Saskaņā ar raidījuma vēstīto VID ne vien iesaldējis kontā esošo naudu, bet arī aizliedzis "Latvijas Naftas Tranzītam" izmantot kontus citās kredītiestādēs. VID pašlaik veic kompānijā auditu, un kā nodrošinājumus aprīļa sākumā noteikusi arī aizliegumus izmaiņu veikšanai komercreģistrā un ķīlu reģistrēšanai.

"Latvijas Naftas Tranzīta'' domstarpības ar VID sākušās pirms diviem gadiem, kad nodokļu inspektori sāka aizrādīt, ka uzņēmums nesniedz gada pārskatus. Kā vēsta "de facto", "Latvijas Naftas Tranzīta" atrunas nepalīdzēja, un pērn uzņēmuma valdes locekļiem tika piemēroti naudas sodi 280 eiro apmērā. Viņi gan sodus esot pārsūdzējuši, un tiesa valdes loceklim Jānim Hāzem to samazināja līdz 200 eiro, bet viņš lēmumu pārsūdzējis vēlreiz.

Uzņēmums gada pārskatus nav iesniedzis joprojām, līdz ar to iztrūkst pārskati par trim gadiem, un šī iemesla dēļ VID iniciējis uzņēmuma saimnieciskās darbības apturēšanu. Tomēr process pašlaik piebremzēts, jo kompānijai veic ienākuma nodokļa auditu, liecina "de facto" rīcībā esoša informācija.

"Latvijas Naftas Tranzīts" rakstījis sūdzības gan finanšu ministram Jānim Reiram (JV), gan VID ģenerāldirektorei Ievai Jaunzemei. Uzņēmums pat izteicis versiju, ka auditā iesaistītie VID darbinieki rīkojas ļaunprātīgi, vēršoties pret "Latvijas Naftas Tranzīts". VID audita norisi raidījumam nekomentēja, bet ministrijā informēja, ka iesniegums nodots izvērtēšanai ekspertiem.

Pēdējais "Latvijas Naftas Tranzīta" pārskats iesniegts 2015. gadā un tajā rakstīts, ka uzņēmuma galvenais uzdevums ir bijis turēt "Ventspils naftas" akcijas akcionāru interesēs. Taču 2015. gadā kompānija šīs akcijas par 80 miljoniem eiro pārdevusi uzņēmumam "Vitol", atgādina "de facto". Neoficiāla informācija liecina, ka VID cita starpā interesējas, kā tērēta nauda par pārdotajām Ventspils naftas akcijām.

"de facto" jau iepriekš izpētītais liecina, ka šie līdzekļi, vai daļa no tiem, izmantoti, lai iegādātos akcijas "Latvijas Naftas Tranzīta" māteskompānijā "Ventbunkers". Darījuma struktūra, iespējams, bijusi sekojoša: Meroni kontrolē esošais "Latvijas Naftas Tranzīts" aizdeva par akcijām saņemto naudu kompānijai "London Industry", kuras direktors ir Meroni, lai tā izpirktu Olafa Berķa, Igora Skoka un Genādija Ševcova akcijas "Ventbunkerā", kas ļāvis ar Meroni saistītai kompānijai iegūt kontroli vēl pār 3/7 daļām no "Ventbunkera".

Par laika periodu, kas aptver arī šo darījumu, "Latvijas Naftas Tranzīts" nav iesniegusi gada pārskatus.

Meroni raidījumam notikušo nekomentēja, bet "Latvijas Naftas Tranzīta" valdes loceklis Aivars Gobiņš lūdza "de facto" nosūtīt jautājumus par ieņēmumu dienesta auditu uz kuriem atbildes gan raidījums neesot saņēmis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!