Foto: LETA
Valsts ieņēmumu dienesta (VID) gada pirmajos astoņos mēnešos veiktās pārbaudes pret izvairīšanos no nodokļu nomaksas un "aplokšņu algām" valsts budžetā ienesušas 3,71 miljonu eiro, portāls "Delfi" uzzināja VID.

VID aktivitāšu rezultātā darba devēji paši novērsuši pārkāpumus, legalizējuši darba ņēmējus un aprēķinājuši valsts budžetā papildu iemaksājamās summas.

VID konstatējot gadījumus, ka darba ņēmēju skaits, iespējams, neatbilst saimnieciskās darbības veidam un ir "aplokšņu algu" risks, kā arī nepilnīgi uzskaitīts darba laiks, lūdzis paskaidrojumus iesniegt kopumā 10 445 nodokļu maksātājiem. Jau nākamajā mēnesī iesniegtajos pārskatos darba ņēmēju skaits bija palielinājies par 8439 cilvēkiem. 

Līdz VID preventīvo pasākumu raisīto darba ņēmēju skaita un algu palielināšanos, valsts budžetā papildus aprēķināti 2 691,3 tūkstoši eiro, tostarp valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas - 1 825,6 tūkstoši eiro un iedzīvotāju ienākuma nodoklis - 865,7 tūkstoši eiro. 

Papildus VID atkārtotus preventīvos pasākumus veica starp 1 678 darba devējiem, kuru uzņēmumos pirms pusgada atklāti "aplokšņu algu riski". Tādējādi 995 (59,3 %) darba devēju riskus novērsuši. Algu palielinājums valsts budžetā papildus ienesa 121,8 tūkstošus eiro, tostarp valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas - 78,5 tūkstošus eiro un iedzīvotāju ienākuma nodokli - - 43,3 tūkstošu eiro apmērā.

Pirmajos astoņos mēnešos pavisam VID īstenojis 2539 darba devēju tematiskās pārbaudes un dažādi pārkāpumi atklāti 1695 no tām. Visbiežāk šajās pārbaudēs atklāts, ka netiek pareizi aprēķināti un/vai maksāti nodokļi no darba algām (1290 gadījumos); ir pārkāpumi darba laika uzskaitē (1112 gadījumos), VID netiek sniegtas ziņas par darba ņēmēju kustību (356 gadījumos), kā arī citi normatīvo aktu pārkāpumi.

Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu par minētajiem pārkāpumiem 237 gadījumos ir piemērots naudas sods kopumā 120,6 tūkstošu eiro apmērā, bet 53 gadījumos VID lietvedību izbeidza, izsakot mutvārdu aizrādījumu. Darba devēju tematisko pārbaužu preventīvā darba rezultātā 1101 nodokļu maksātājs pats ir novērsis konstatētos pārkāpumus, un iemaksai budžetā papildus ir aprēķinājis sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas un ienākuma nodokli 362,6 tūkstošu eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!