Foto: LETA

2018. gada novembrī, salīdzinot ar 2017. gada novembri, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 3,0%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Gan precēm, gan pakalpojumiem cenas pieauga par 3,0%.

Salīdzinot ar 2015. gadu, patēriņa cenas 2018. gada novembrī bija par 6,8% augstākas. Precēm cenas pieauga par 5,9%, bet pakalpojumiem – par 9,1%.

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2018. gada novembrī, salīdzinot ar 2017. gada novembri, bija cenu kāpumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, restorānu un viesnīcu pakalpojumiem, atpūtas un kultūras grupai, dažādu preču un pakalpojumu grupai.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 0,4%. Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu grupā bija maizei (+5,8%), augļu un dārzeņu sulām (+13,9%), svaigiem dārzeņiem (+3,0%), gaļas izstrādājumiem (+6,1%), olām (+6,7%), cūkgaļai (+3,3%), konditorejas izstrādājumiem (+2,6%), žāvētiem augļiem un riekstiem (+9,1%), miltiem un citiem graudaugiem (+3,6%). Savukārt cenas samazinājās svaigiem augļiem (-8,1%), cukuram (-24,1%), žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (-3,0%), kafijai (-1,8%), sviestam (-4,3%), skābajam krējumam (-3,4%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis palielinājās par 5,8%. Alkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 5,5%, sadārdzinoties stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, vīnam un alum. Tabakas izstrādājumu cenas pieauga vidēji par 6,3%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas pieauga par 5,0%. Dārgāks bija cietais kurināmais, ūdensapgāde, dabasgāze, siltumenerģija, mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, mājokļa īres maksa, atkritumu savākšana, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, kā arī kanalizācijas pakalpojumi. Savukārt vidējais cenu līmenis samazinājās elektroenerģijai.

Ar transportu saistīto preču un pakalpojumu grupā būtiskākā ietekme uz cenu kāpumu bija degvielai (+15,7%). Dīzeļdegviela sadārdzinājās par 19,1%, benzīns – par 11,5% un auto gāze – par 12,8%. Cenas palielinājās arī personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, savukārt lētāki bija pasažieru aviopārvadājumi un lietotas automašīnas.

Atpūtas un kultūras grupā vidējais cenu līmenis gada laikā palielinājās par 2,1%, ko noteica pieaugums televīzijas abonēšanas maksai, kā arī cenu kāpums precēm lolojumdzīvniekiem, ziediem, atpūtas un sporta pakalpojumiem.

Restorānu un viesnīcu pakalpojumu grupā vidējais cenu līmenis pieauga par 3,8%, ko ietekmēja cenu kāpums ēdināšanas pakalpojumiem.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā vidējais cenu līmenis palielinājās par 3,0%, ko galvenokārt noteica cenu kāpums frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumiem, autotransportlīdzekļu apdrošināšanai un finanšu pakalpojumiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums bija zobārstniecības pakalpojumiem, apģērbiem, telekomunikāciju pakalpojumiem, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem.

2018. gada novembrī, salīdzinot ar oktobri, vidējais patēriņa cenu līmenis samazinājās par 0,1%. Precēm cenas saglabājās nemainīgas, savukārt pakalpojumiem samazinājās par 0,3%. Lielākā ietekme uz cenu izmaiņām bija cenu kritumam atpūtas un kultūras grupā, apģērbam un apaviem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, kā arī cenu kāpumam dažādu preču un pakalpojumu grupā.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis saglabājās nemainīgs. Cenas samazinājās mājputnu gaļai (-2,8%), žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (-1,6%), skābajam krējumam (-3,9%), svaigiem augļiem (-1,5%), svaigām vai atdzesētām zivīm (-5,7%), sviestam (-2,9%). Savukārt dārgāka bija kafija (+5,0%), maize (+2,7%), svaigi dārzeņi (+1,5%), olas (+3,3%), milti un citi graudaugi (+4,5%), konditorejas izstrādājumi (+1,2%), piens (+1,8%).

Akciju ietekmē apaviem cenas samazinājās par 3,4%, bet apģērbiem par 0,2%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas samazinājās par 0,2%. Lētāka bija mājokļa īres maksa.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas samazinājās par 0,3%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kritums benzīnam par 2,4%. Vidējais cenu līmenis samazinājās pasažieru aviopārvadājumiem, savukārt cenas palielinājās dīzeļdegvielai – par 0,8%, auto gāzei – par 3,7%.

Atpūtas un kultūras grupā vidējais cenu līmenis samazinājās par 1,1%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kritums kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem. Lētāka bija barība lolojumdzīvniekiem.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā vidējais cenu līmenis pieauga par 1,6%, ko noteica cenu kāpums personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kritums bija stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, farmaceitiskajiem produktiem. Savukārt cenas palielinājās mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, ēdināšanas pakalpojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!