Foto: Ekrānuzņēmums

Latvijas jaunuzņēmumu pārstāvju rīkotajā tiešsaistes pasākumā "Spotlight: Belarus Tech" ceturtdien, 17. septembrī, tika dots vārds Baltkrievijas tehnoloģiju līderiem, lai gūtu ieskatu par tur šobrīd aktuālajām problēmām un draudiem. Pasākumam varēja sekot līdzi arī tiešraidē portālā "Delfi".

Pasākumu organizēja Latvijas jaunuzņēmumu kopienas pārstāvji, tomēr tā mērķis ir sasniegt uzņēmējus, investorus, ekosistēmas veidotājus un citus ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā, Igaunijā, Polijā, Somijā, Ukrainā un citur. "Spotlight: Belarus Tech" deva vārdu tehnoloģiju kopienas pārstāvjiem Baltkrievijā, lai uzklausītu un uzzinātu, kādas ir problēmas un aktualitātes kaimiņvalstī, kā arī – lai saprastu, kāds starptautisks atbalsts šobrīd ir nepieciešams.

Pasākums norisinājās angļu valodā.

Pasākumu iesāka "Balss" ("Goloss") platformas radītājs Pāvels Libers, kurš savā runā vērsa uzmanību Baltkrievijas tehnoloģiju un jaunuzņēmumu kopienas sarežģītajam ceļam, lai pārvarētu 26 gadus ilgušo diktatūru.

Libers ir viens no aktīvākajiem opozīcijas līderiem un izveidojis "Balss" platformu, lai dotu iespēju salīdzināt oficiālos vēlēšanu rezultātus ar balsīm, ko iesnieguši platformas lietotāji. Savā runā Libers stāstīja par tās izveidi, analizēja rezultātus un neizmērojamo ietekmi uz situāciju Baltkrievijā, kā arī iezīmēja tehnoloģiju un jaunuzņēmumu kopienas nākamos soļus.

Libera runai sekoja paneļdiskusija "Nākamie soļi Baltkrievijas tehnoloģiju sektoram un kā mēs varam palīdzēt", kurā piedalījās vairāki tehnoloģiju un jaunuzņēmumu ekosistēmas pārstāvji no Baltkrievijas, tostarp investors Kirils Golubs ("Cyril Golub"), "Rocketdata.io" līdzdibinātāja un izpilddirektore Darja Daņilova un Baltkrievijas jaunuzņēmumu centra "Imaguru" pārstāve. Diskusiju vadīja "Helve" līdzdibinātāja Līva Pērkone.

"Spotlight: Belarus Tech" ir Latvijas jaunuzņēmumu kopienas radošo spēku iniciatīva. Pasākumu koordinēja "TechChill", "Imaguru Startup" un "Helve", kā arī citi Eiropas jaunuzņēmumu ekosistēmas dalībnieki, tostarp "Garage48" (Igaunija), "Lift99 Kyiv" (Ukraina), "Startin.LV" (Latvija), ir pievienojušies, lai palīdzētu izplatīt informāciju par pasākumu.

"Spotlight: Belarus Tech" tika organizēts sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) un ERAF.

Jau ziņots, Latvija, reaģējot uz Baltkrievijā notiekošo, ne tikai iekļāvusi nevēlamo personu sarakstā desmitiem kaimiņvalsts pilsoņu, bet arī steigusi apzināt un pārvilināt Baltkrievijas uzņēmumus, jo īpaši informācijas tehnoloģiju (IT) jomā strādājošos.

Teju trīsdesmit Baltkrievijas uzņēmumi – galvenokārt informācijas un komunikāciju tehnoloģiju jomā strādājošie – ir izteikuši vēlmi pārcelt savu darbību uz Latviju. 12 no tiem ir pieņēmuši lēmumu par savu darbinieku pārcelšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!