Latvijā ir viens no augstākajiem pirātisma rādītājiem pasaulē un tas liek pamatoti uzdot jautājumu, vai valsts ar tik zemu toleranci pret intelektuālo īpašumu vispār var kļūt par inovāciju un startapu lielvalsti, uzsver biedrības "Par legālu saturu!" izpilddirektore Dace Kotzeva.

Kotzeva kopā ar vairākiem ekspertiem šonedēļ rīkotajā diskusijā par pirātisma lomu un intelektuālo īpašumu Latvijā uzsvēra, ka, iespējams, vajadzētu pārvērtēt, kā sabiedrībā tiek runāts par intelektuālā īpašuma zādzību. Viņa norādīja, ka intelektuālā īpašuma zagļi, identificējot sevi ar pirātiem, sabiedrībā nereti tiek nepamatoti romantizēti: "Kuram gan citreiz negribas izklausīties pēc kāda sliktā puiša no Džonija Depa filmām?" sacīja Kotzeva.

Latvijas Universitātes profesors Ģirts Dimdiņš skaidroja, ka cilvēki mēdz atrast visdažādākos veidus, kā attaisnot, piemēram, filmu zagšanu torentos vai arī nelegālu datorprogrammu lejupielādi.

"Pamatā tos, kuri neizmanto šo legālo saturu, mēs varam iedalīt divās grupās vai atrast divu veidu motīvus, bet vēl daļa to dara un neapzinās, ka dara kaut ko sliktu. Tas ir tāpēc, ka šai situācijai ir tas, ko žargonā mēdz saukt par zemu morālo intensitāti. Proti, cilvēki to vienkārši neatpazīst kā potenciāli sliktu rīcību," norādīja profesors.

"Mēs redzam, ka 49% neizmanto legālo programmatūru un tas noteikti ir dramatisks skaitlis programmatūras izstrādātājiem, izplatītājiem un politikas veidotājiem. Cilvēkam, kurš vēl legālo programmatūru neizmanto, tas ir signāls, ka tas ir normāli," vērtēja Dimdiņš.

"Otra problēma ir tā, ka nav īsti redzams kaitējums, kas šādā gadījumā tiktu nodarīts. Cilvēki, kas izstrādā šādu programmatūru , daudziem šķiet tālu prom – aiz jūras, aiz okeāna. Mēs varbūt zinām, ka no tā cieš Bils Geits, bet mēs arī zinām, ka viņš ir gana bagāts un tas viņam nebūtu liels kaitējums," pirātu motīvus skaidroja profesors. Viņš arī piebilda, ka cilvēki nemitīgi izdomā jaunus attaisnojumus, lai pamatotu sev, kāpēc intelektuālā īpašuma zādzība nav nekas nopietns.

Saskaņā ar biedrības "Par legālu saturu!" statistikas datiem Latvijā katra astotā mājsaimniecība izmanto nelegālo TV saturu no neoficiāliem TV pakalpojumu sniedzējiem. Savukārt 2016. gadā publiskotais "Business Software Alliance" pētījums apliecina, ka teju pusē jeb 49% Latvijas uzņēmumu tiek lietotas pirātiskās datorprogrammas.

Diskusijā piedalījās Latvijas Startup uzņēmumu asociācijas "Startin.LV" valdes loceklis Daniels Pavļuts, Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Sinka, Advokātu apvienības "Cobalt" pārstāvis Lauris Liepa, LU Psiholoģijas nodaļas profesors Ģirts Dimdiņš, "Microsoft Latvia" vadītāja Renāte Strazdiņa, vairāku startapu radītāja Anna Andersone, "Squalio" direktors Gatis Ošs un biedrības "Par legālu saturu!" izpilddirektore Kotzeva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!